Gerechtshof geeft advocaat Jan Boone draai om oren na aanklacht

06 november 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Het Haagse Hof tikt advocaat Jan Boone op de vingers, omdat hij officier van justitie Steven Pieters ‘zonder aanknopingspunten’ heeft aangeklaagd wegens meineed en het beïnvloeden van een getuige. Nu wil Pieters stappen ondernemen tegen Boone.

Dat maakte Pieters’ advocaat Hans Oudijk bekend aan elsevier.nl.

Veroordeling

Het Hof heeft de aanklacht van Boone op 27 oktober in felle bewoordingen afgewezen. Volgens het Hof was er geen enkel aanknopingspunt voor de verdenking: ‘Voor de door klager verlangde strafvervolging is geen enkele basis.’

Mede door die sterke veroordeling overweegt Pieters om Boone aan te klagen wegens smaad en laster. Daarnaast denkt hij erover om een klacht in te dienen bij de Deken van de Orde van Advocaten.

Crimesite

Directe aanleiding daarvoor is Boones column op crimesite. ‘Zelfs nu het Hof de aanklacht duidelijk heeft afgewezen, gaat Boone door met zijn verwijten,’ zegt Oudijk. Sinds de aanklacht op 22 oktober 2013 heeft Boone de media vaker gebruikt om commentaar op Pieters te geven.

Oudijk benadrukt dat Boone ‘bijzondere toelating’ had gekregen tot de hoorzitting van Pieters op 7 oktober, die in principe was gesloten voor buitenstaanders. ‘Die toelating had hij gekregen als advocaat, nu schrijft hij er een column over als journalist.’

Aanklacht

Pieters was officier van justitie tijdens de antibiotica-zaak in 2011, die gericht was tegen handelaren in illegale antibiotica voor kippen. Hij praatte voor de rechtszaak met een getuige, wat volgens Boone zou hebben geleid tot beïnvloeding en uiteindelijk zelfs tot meineed.

Boone diende daarom een klacht in tegen Pieters, waarop het OM onderzoek heeft ingesteld. Daaruit bleek dat er geen aanleiding is voor de verdenking tegen Pieters, maar Boone diende toch een beklag in. Die is 27 oktober eveneens afgewezen, deze keer door het Hof.

Boone was zelf niet bereikbaar voor commentaar.