Gaat aangepast reisadvies Egypte wel ver genoeg?

09 november 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert toeristen die naar Egypte reizen niet naar Sharm-el-Sheikh te gaan, maar voor andere populaire bestemmingen is het business as usual. Niet iedereen is daar blij mee.

Toeristen die naar Egypte reizen moeten rekening houden met politieke onrust en gewelddadige acties. ‘En een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Ook op buitenlanders en buitenlandse doelen,’ staat op de website van het ministerie.

Wie toch een vakantie boekt naar Egypte, moet volgens Buitenlandse Zaken overheidsgebouwen en ‘plaatsen waar veel buitenlanders komen’ mijden. ‘Wees alert en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.’

Onderscheid

CDA-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert vindt het ‘heel raar’ dat Buitenlandse Zaken onderscheid maakt tussen de luchthaven van Sharm-el-Sheikh en de rest van Egypte, zegt hij in De Telegraaf. Vooral omdat het ministerie aanraadt om niet naar plekken te gaan waar veel buitenlanders komen.

Als het aan Van Helvert ligt, wordt heel Egypte onveilig verklaard. Nu moeten reizigers zelf de afweging maken of ze bijvoorbeeld naar Hurghada durven en krijgen zij geen annuleringskosten vergoed als ze de reis annuleren.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke wil geen reisadvies schrijven, maar stelt wel vraagtekens bij het advies van Buitenlandse Zaken. Aan de ene kant wordt reizen naar toeristische bestemmingen niet ontraden, maar aan andere kant moeten reizigers wel plekken mijden waar veel buitenlanders komen. ‘Verwarrend.’

Reisadvies

De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) laat aan de NOS weten juist blij te zijn met het genuanceerde reisadvies. ‘De afgelopen jaren hebben we gestreden om een nuancering in die reisadviezen te krijgen,’ zegt directeur Frank Oostdam.

Volgens Oostdam kun je ‘prima vakantie vieren aan de Rode Zee’. Toch besloot Corendon om alle vluchten naar Egypte te schrappen. Oostdam zegt dat de ANVR het advies van Buitenlandse Zaken blijft volgen, maar dat reisorganisaties daarvan af kunnen wijken ‘ten gunste van de consument’.

Intussen is het vrijwel zeker dat het neerstorten van de Airbus A321 op 31 oktober in de Sinaï, is veroorzaakt door een bomaanslag. Een lid van het Egyptische onderzoeksteam maakte zondag bekend dat geluiden die zijn opgenomen in een van de zwarte dozen wijzen op een explosie. Die explosie is voor 90 procent zeker veroorzaakt dor een bom.