Foutje van COA: klagende migranten zijn hier al een tijd

13 november 2015Leestijd: 2 minuten
'Screenshot Omroep West'

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) stuurde woensdagavond andere migranten naar het oud-ministerie van Sociale Zaken dan werd afgesproken. Er kwamen vooral statushouders in plaats van vluchtelingen.

Dat verklaart de ontstane commotie bij het voormalige ministerie, meldt Omroep West. Op donderdag verscheen een filmpje op internet waarin migranten klaagden over de voorzieningen in de nieuwe opvanglocatie.

Verwachtingen

‘Dit is geen leven, als je binnenkomt in een kamer zonder tv met alleen een bed en zelfs geen koelkast,’ zei een vrouwelijke migrant vlak na aankomst in het oude ministerie in de Haagse wijk Bezuidenhout. Ook waren migranten te zien die klaagden over het eten en het gebrek aan privacy.

De verwachtingen van de buurt liepen ook niet helemaal gelijk met de realiteit: buurtbewoners verbaasden zich over de ondankbaarheid van asielzoekers die uit protest buiten gingen slapen. Boze buurtbewoners demonstreerden ook en wezen asielzoekers erop dat ze blij mogen zijn met een dak boven hun hoofd en veiligheid.

Nu blijkt een miscommunicatie dus de reden: de ontevreden migranten die in beeld werden gebracht, blijken migranten die al langere tijd in Nederland verblijven. Dit bevestigt ook de gemeente Den Haag. Het zijn voornamelijk statushouders die wachten op definitieve woonruimte, en niet hadden verwacht in een tijdelijke noodopvang terecht te komen.

Geïnformeerd

Bewoners waren zich onbewust van het feit dat het om statushouders ging: de buurt werd eerder in een brief geïnformeerd over de komst van mensen die in afwachting zijn van hun asielprocedure. Het verschil tussen statushouders en vluchtelingen is duidelijk: die laatste groep is een oorlogsgebied ontvlucht en is nog maar kort in Nederland. Een dergelijke klaagzang zou je bij deze groep dus niet verwachten.

Hoeveel statushouders er woensdagavond naar het ministerie zijn gestuurd is niet bekend, maar de gemeente spreekt van ‘veel’. Een aantal migranten kreeg een ander opvangadres naar aanleiding van de demonstraties op donderdag. Ook liet de Gemeente Den Haag weten dat van de 600 verwachte vluchtelingen er nu 200 zitten, en dat het er voorlopig ook niet meer gaan worden.