Dijkhoff weerlegt klachten asielzoekers: ‘Geen recht op tv’

13 november 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Asiel zal geen ontevreden asielzoekers overplaatsen naar een andere locatie. Hij zegt dat daar geen mogelijkheden voor zijn en dat klachten over faciliteiten geen reden kunnen zijn voor overplaatsing.

Dijkhoff reageert tegen De Telegraaf op de migranten die hun onvrede hadden geuit op de faciliteiten bij het voormalig ministerie van Sociale Zaken in Den Haag. Een van de asielzoekers was boos omdat daar geen tv aanwezig was.

‘We proberen vaak met gemeenschappelijke ruimtes sober vertier te bieden. Dat is ook prettig voor de buurt, omdat de mensen in de opvang dan niet alleen maar buiten zijn. Maar het is niet zo dat je recht op een eigen tv hebt. Dat gaat niet,’ zei Dijkhoff over de klachten van de migranten.

Overleg

De staatssecretaris zegt dat ontevredenheid geen reden kan zijn voor overplaatsing. ‘Als we mensen overplaatsen is dat vaak in overleg met het lokaal bestuur. Als het niet handig is om ze hier te houden vanwege de rust en de openbare orde.’

Volgens Dijkhoff zijn er ‘geen upgrademogelijkheden’ binnen de sobere huisvesting die Nederland aan asielzoekers biedt. Hij geeft aan dat de klagende migranten zich over het algemeen in de minderheid bevinden. De bewindsman constateert dat het grootste deel allang tevreden is met een dak boven het hoofd.

De klachten van de asielzoekers in Den Haag zorgden voor verbazing bij buurtbewoners. Zij wezen de asielzoekers – die uit protest buiten gingen slapen – op het feit dat ze blij moesten zijn met de geboden veiligheid en huisvesting.

Miscommunicatie

Vrijdag werd bekend dat de migranten die hun beklag deden eigenlijk op een andere plek gehuisvest zouden worden dan het oud-ministerie, meldt Omroep West. De ontevreden groep bestaat uit statushouders die al langere tijd in Nederland verblijven.

Ze wachten op een definitieve woonruimte en de tijdelijke opvanglocatie in Den Haag kwam dus als een onaangename verrassing. De omwonenden dachten door een brief van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) dat de groep migranten nog in afwachting was van een asielprocedure, maar ze bevinden zich al in een gevorderd stadium.