Dijkhoff kan niets betekenen voor klagende migranten

12 november 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) kan niet veel betekenen voor de asielzoekers die klagen over de omstandigheden in het oude ministerie van Sociale Zaken in Den Haag. De groep krijgt sobere, maar fatsoenlijke opvang.

Met die woorden reageerde Dijkhoff donderdag in de Tweede Kamer op de tientallen Syriërs en Eritreeërs die ontevreden zijn over het ministerie in de Haagse wijk Bezuidenhout.

Straat

Tot enkele maanden geleden werkten er nog honderden ambtenaren in het pand, maar sommige migranten doet het kantoor denken aan een gevangenis. Nadat de groep woensdagavond aankwam, gingen enkele migranten al snel naar buiten. Zij brachten de nacht op straat door.

CDA-Kamerlid Mona Keijzer kaartte het protest aan bij Dijkhoff: ‘Iemand klaagt dat het SZW-gebouw net een gevangenis is. Dan denk ik als je een gebouw waar wij jarenlang 1200 ambtenaren hebben laten werken beschouwt als een gevangenis, uit wat voor thuissituatie kom je dan.’

Veilig

Dijkhoff zegt dat het merendeel van de migranten die door Nederland worden opgevangen, niet klaagt over de situatie. Hij denkt dat er andere frustraties meespelen bij degenen die dat wel doen, en die frustraties hebben volgens de staatssecretaris niet direct met de opvang te maken.

Het belangrijkst is dat migranten veilig zijn en opgevangen worden, zegt Dijkhoff. Een vrouw is ontevreden omdat er geen televisies op de kamers zijn, ‘maar ze hebben wel een kamer’. Dit terwijl sommige asielzoekers worden opgevangen in sporthallen, waar ze geen eigen kamer hebben.

Ook werd er geklaagd over het feit dat er geen sloten op de deuren zitten, waardoor de migranten geen privacy hebben.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Hulp

De VVD in de Haagse gemeenteraad vindt het gedrag van de migranten ‘zeer ongepast’. De partij erkent dat noodopvang ‘geen pretje’ is, ‘maar wees blij en dankbaar voor de hulp die wordt geboden’.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) probeert de migranten van de straat te halen en zegt te willen praten, maar alleen in het oude ministerie. Het is voor het COA onacceptabel dat er komende nacht weer kinderen op straat slapen.

Het COA was al van plan om televisies op te hangen en banken te plaatsen in het pand, maar dat lukte eerder niet vanwege de grote vraag die er nu is. Waarschijnlijk komen er deze week nog televisies en bankstellen.