Den Haag: geen nieuwe migranten in voormalig ministerie

12 november 2015Leestijd: 2 minuten
''

Op dit moment kunnen er geen nieuwe migranten worden opgevangen in het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag. Dat komt omdat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zich niet heeft gehouden aan de afspraken.

Dat heeft te maken hebben met de samenstelling van de groep, meldt wethouder van Wonen Joris Wijsmuller (Stadspartij), schrijft Omroep West donderdag.

Gemengde groep

Volgens de lokale bestuurder had het gemeentebestuur met het COA afgesproken dat er de groep ‘gemengd’ zou zijn – met mannen, vrouwen en kinderen.

Maar het eerste deel van de groep dat gisteren aankwam bij het gebouw voldeed hier niet aan. Wijsmuller wil niet kwijt wat er precies mis was met de samenstelling.

In het gebouw zouden tot het einde van het nieuwe jaar 600 asielzoekers worden opgevangen. Daarna moet het gebouw worden gebruikt voor statushouders, een soort tussenoplossing mensen die al wel een verblijfsvergunning hebben gekregen, maar nog geen vervangende woonruimte hebben. Volgens de wethouder van de Stadspartij wordt nog voor het weekeinde met het COA overlegd.

Onenigheid

Daarnaast is er onenigheid over de demonstrerende migranten die boos zijn over de voorzieningen in het gebouw. Een aantal van hen bracht buiten de nacht door om hun ongenoegen over het ontbreken van bijvoorbeeld tv’s kenbaar te maken.

‘Onacceptabel,’ schrijft Wijsmuller in zijn brief aan de gemeenteraad. Volgens het COA is er sprake van een ‘misverstand’, schrijft De Telegraaf.

Intussen zijn vanavond zo’n vijftig tot honderd buurtbewoners rond het voormalige ministerie de straat op te gaan om op hun beurt hun onvrede te uiten. ‘Ze zaten te poepen op de stoep,’ zegt een vrouw tegen de krant. De boze inwoners van Den Haag staan bij het pand, en de politie is aanwezig. Agenten en de Mobiele Eenheid hebben de Anna van Hannoverstraat gesperd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."