Deel migranten in oud ministerie boos: ‘Geen tv op kamer’

12 november 2015Leestijd: 2 minuten
''

Niet alle migranten die hun intrede hebben genomen in het oude ministerie van Sociale Zaken in Den Haag zijn tevreden over de nieuwe opvanglocatie. Geen privacy, geen televisie op de kamer en het eten is niet lekker.

‘Dit is geen leven, als je binnenkomt in een kamer zonder tv met alleen een bed en zelfs geen koelkast,’ zegt een vrouw vlak na aankomst in het oude ministerie in de wijk Bezuidenhout tegen Omroep West.

Opvang

Tot enkele maanden geleden zaten er nog ambtenaren in het pand, naast station Den Haag Laan van NOI. In oktober besloot de gemeente het oude ministerie beschikbaar te stellen voor de opvang van migranten.

De afgelopen weken werd hard gewerkt om het gebouw geschikt te maken voor de opvang van zo’n zeshonderd asielzoekers. Zo werden er extra douches en wc’s geïnstalleerd. De buurt werd door burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) op de hoogte gebracht tijdens een informatieavond die rustig verliep.

Of er daadwerkelijk zeshonderd asielzoekers naar het oude ministerie komen, is nog maar de vraag. De komst van nieuwe migranten zou zijn uitgesteld vanwege de ontstane commotie.

Slot

Hoewel de meeste migranten zonder klagen hun intrek hebben genomen in het pand, was een groep niet blij met hun nieuwe onderkomen. ‘Er zit geen slot op de deur dus je hebt ook geen privacy,’ zegt een migrant.

Een ander: ‘We krijgen alleen maar beloften dat ons leven beter wordt, maar er gebeurt niets.’ Ook is de groep niet tevreden over het feit dat zij ‘maar’ 12 euro per week krijgen.

‘We zijn weggegaan uit ons land vanwege de situatie daar en nu zitten we in de gevangenis. Misschien moeten we teruggaan naar ons eigen land en daar doodgaan.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het COA laat inmiddels weten aan de omroep dat donderdag nog televisies worden opgehangen. Ook worden er banken geleverd. Dat lukte eerder niet vanwege de grote vraag.

Statushouders

De migranten kunnen tot 1 januari blijven, waarna het gebouw opnieuw wordt verbouwd en geschikt gemaakt voor statushouders, migranten van wie duidelijk is dat zij voorlopig in Nederland mogen blijven.

Het oude ministerie van Sociale Zaken is niet het enige gebouw dat de gemeente Den Haag ter beschikking stelt. Tot eind volgend jaar moet de gemeente een plek vinden voor zo’n 2.390 statushouders.