nederland

ChristenUnie-leider Arie Slob verlaat de politiek

10 november 2015

ChristenUnie-fractieleider Arie Slob heeft ‘na veertien jaar topsport’ besloten de politiek te verlaten. ‘Ik denk dat de partij er klaar voor is; ik heb er hard aan gewerkt dat er mensen zijn die het over kunnen nemen.’

Slob (53) maakt zijn vertrek dinsdag bekend in een interview met het Nederlands Dagblad. Hij wordt opgevolgd door ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers.

Emotie

Slob zegt dat de partij klaar is voor zijn vertrek: ‘Ik denk dat de partij er klaar voor is; ik heb er hard aan gewerkt dat er mensen zijn die het over kunnen nemen.’

De ChristenUnie-leider vertrekt per 1 december officieel als lid van de Tweede Kamer, maar zou dinsdag al zijn fractievoorzitterschap neerleggen. Volgens Slob leidde het nieuws over zijn vertrek tot de nodige emotie in de fractie.

‘Als je jarenlang zo intensief samenwerkt, ga je je aan elkaar verbonden voelen. Iedereen heeft nagedacht over mijn opvolging, en daarin zijn mensen naar elkaar toegegroeid.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Eenzaam

Slob zat veertien jaar in de Tweede Kamer en was de afgelopen acht jaar fractievoorzitter, met korte onderbreking toen André Rouvoet terugkeerde in de Kamer. Sinds het vertrek van Rouvoet uit de Kamer, is Slob behalve fractievoorzitter ook partijvoorzitter.

Hoewel Slob de verantwoordelijkheid van zijn functie de afgelopen jaren goed heeft kunnen dragen, zegt hij zich soms eenzaam te hebben gevoeld ondanks dat veel mensen altijd met hem meeleven. ‘Maar er zijn momenten dat alles is besproken, en de gezichten jouw kant op draaien. En dan moet je wel een keuze maken.’

Slob heeft al een nieuwe baan. Hij wordt directeur van het Historisch Centrum Overijssel. ‘Een functie waar ik bezig kan zijn met cultureel erfgoed en geschiedenis – ik ben en blijf historicus.’

Premier Mark Rutte (VVD) laat in reactie op het vertrek van Slob weten dat hij het ‘jammer’ vindt, maar hij begrijpt en respecteert de beslissing volkomen. Hij is Slob dankbaar voor de samenwerking van de afgelopen jaren. ‘Hij is integer, oplossingsgericht en weet met humor het ijs te breken als het spannend wordt. Dat ga ik missen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.