Baas IND: nooit IS-terrorist tussen migranten gezien

16 november 2015Leestijd: 2 minuten
''

Ook na de aanslagen in Parijs, opgeëist door Islamitische Staat (IS), zegt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dat de kans miniem is dat er IS-terroristen zitten tussen de migranten die momenteel naar Nederland komen.

‘We hebben nog nooit iemand met een IS-achtergrond betrapt in de stroom asielzoekers,’ zegt Rob van Lint, hoofd van de IND, maandag.

Na de aanslagen in Parijs overlegt de IND wel met andere diensten over extra maatregelen, bijvoorbeeld het strenger controleren van asielzoekers als ze Nederland binnenkomen. Maar, zegt Van Lint, ‘de kans is klein dat iemand met terroristische bedoelingen in de vluchtelingenstroom naar ons land zou komen.’

Parijs

Toch zou zeker een van de terroristen verantwoordelijk voor de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag zich hebben voorgedaan als vluchteling. Ahmad Al-Mohammad werd begin oktober in Griekenland als een Syrische vluchteling geregistreerd.

Een aantal dagen later registreerde Al-Mohammad zich in Servië. Uiteindelijk werden zijn vingerafdrukken gevonden in de buurt van het Stade de France, waar hij zichzelf opblies. Hoewel de authenticiteit van het paspoort van Al-Mohammad nog niet kan worden bevestigd, toont het wel aan dat kwaadwillenden zich als vluchteling kunnen voordoen om Europa binnen te komen.

Politieteams

De Nederlandse politie zet al veertig tot vijftig mensen in om te controleren of er verdachte mensen tussen de asielzoekers zitten. Een aantal mobiele politieteams reist van opvanglocatie naar opvanglocatie, zegt politiebaas Max Daniel.

Maandag werd bekend dat afgelopen maand een recordaantal mensen asiel aanvroegen in Nederland: bijna 12.000. Nog nooit kwamen er in één maand zoveel mensen naar Nederland. In totaal worden in 2015 60.000 migranten verwacht.