Asscher: sobere opvang is niet onfatsoenlijk

02 november 2015Leestijd: 2 minuten

De opvang van asielzoekers in het Nijmeegse Heumensoord is ‘sober, maar goed genoeg’. Volgens minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) is het niet onfatsoenlijk om asielzoekers zo op te vangen.

Dat zei Asscher maandag na een bliksembezoek aan het opvangkamp.

Goed genoeg

Volgens Asscher is de opvang weliswaar ‘sober’, maar wel ‘goed genoeg’. ‘Zeker als je bedenkt in wat voor korte tijd dit is neergezet. Een indrukwekkende prestatie van professionals en vrijwilligers,’ zei Asscher tegen De Gelderlander.

‘We moeten onszelf niet aanpraten dat sobere opvang onfatsoenlijk is’, zei Asscher volgens De Telegraaf. ‘Het kamp ligt prachtig in de bossen. Ik zag kinderen rondfietsen op fietsen die geschonken waren door inwoners van Nijmegen. In de tenten hangt verwarming. De olie voor die kachels komt uit vaten die in bakken staan zodat de olie niet de grond in lekt.’

Klagen

Asscher heeft er begrip voor dat sommige asielzoekers klagen over de opvang. ‘De mensensmokkelaars hadden hen iets anders beloofd.’ Tegelijk merkte hij bij de asielzoekers juist veel dankbaarheid. ‘Ze struikelden over hun woorden van dankbaarheid.’

Weekblad Elsevier bezocht het kamp Heumensoord vorig weekend en tekende enkele ervaringen van bewoners op. ‘Het is hier niet veel beter dan in het Zaatari-kamp in Jordanië,’ zei de 22-jarige Hakim uit Syrië. ‘Wat zeg ik, het is hier slechter dan in Jordanië!’.

Toch is er ook dankbaarheid en begrip. ‘De 28-jarige Naja uit de Syrische hoofdstad Damascus denkt dat veel mensen zijn gekomen met verkeerde verwachtingen. ‘Hij mag zeggen dat hij Jordanië beter vond, maar ik ben het daar niet mee eens. Je kunt wel klagen over het eten hier, maar had je dan verwacht dat ze Syrisch voor ons zouden koken?’