Zo wil Dijkhoff 10.000 asielzoekers huisvesten

09 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) zegt dat gemeenten de komende zes maanden huizen proberen te vinden voor 10.000 asielzoekers die al een verblijfsstatus hebben.

Dijkhoff heeft overlegd met ministers, gemeenten en provincies na de onrust op verschillende plekken in Nederland over de komst van een asielcentrum. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van dat overleg:

  • De doorstroom van asielzoekers moet sneller. Migranten met een verblijfsvergunning moeten zo snel mogelijk een huis vinden, zodat er lege plekken in de asielcentra ontstaan voor migranten die het land binnenkomen.
  • Voor het vinden van de woningen is creativiteit nodig. Dijkhoff sluit ‘semi-permanente oplossingen‘ als lege kantoorpanden niet uit.
  • Er moet volgens de staatssecretaris een einde worden gemaakt aan ‘het gesleep met mensen’. Daarom maakt het kabinet zich sterk voor grotere opvanglocaties. Dat betekent niet dat gemeenten geen kleinschalige opvanglocaties meer mogen aanbieden. Maar in overleg met de provincie gaat de voorkeur naar grotere opvangcentra als Heumensoord bij Nijmegen.
  • Er komt extra geld van het Rijk vrij voor gemeenten om de komst van asielzoekers beter te kunnen financieren.
  • Gemeenten worden niet meer verrast met de aankondiging dat er op korte termijn asielzoekers naar een stad of dorp komen. Er zijn heldere afspraken tussen de overheid, provincies en gemeenten gemaakt.

Eensgezindheid

De neuzen van de overheid, provincies en gemeenten staan volgens de bewindslieden na het overleg dezelfde kant op. Dijkhoff is er van overtuigd dat de problemen zeker gezamenlijk worden opgelost. Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) van Rotterdam, vond het ‘een vruchtbaar overleg’.

De laatste weken ontstonden er steeds meer incidenten waarbij asielzoekers zelf of tegenstanders van asielzoekers bij betrokken waren. In de Drentse plaats Oranje een bus met migranten tegengehouden door boze betogers.

De demonstranten blokkeerden ook de weg voor de auto van Dijkhoff zelf. De VVD’er hoopt met de maatregelen een ‘nieuw Oranje’ te voorkomen, maar hij sluit nieuwe problemen niet uit.