Zaans Museum stunt met het Franse neefje van de Nachtwacht

06 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'collectie Zaans Museum'

Op de pendelende ‘broer en zus van de Nachtwacht’ is het nog even wachten, maar vanaf 8 oktober is in het Zaans Museum wel een ander pronkstuk te zien. Plus: woede in Limburg in tranen in Rotterdam.

Maastricht

Zoals wel meer provincies waar een heel eigen soort Nederlands wordt gesproken, heeft Limburg een compleet dialectwezen. Een hoogleraar ‘Taalcultuur in Limburg’, dialectverenigingen en -genootschappen, een Raod veur het Limburgs.

Die zijn nu héél boos op gedeputeerde Ger Koopmans (CDA), meldt omroep 1Limburg. Dit omdat Koopmans en zijn ambtenaren het wagen om de waarde en ook de toekomstbestendigheid van het Limburgs in twijfel te trekken. Dat oud-Kamerlid Koopmans de organisaties had gevraagd om een nota waarin ze aangeven hoe het Limburgs kan blijven voortbestaan, viel al niet goed. Dat die nota vervolgens ‘naar de prullenmand is verwezen’, verpestte de sfeer helemaal.

Zaandam

Op de pendelende ‘broer en zus van de Nachtwacht‘ is het nog even wachten, maar vanaf donderdag 8 oktober is in het Zaans Museum wel een ander pronkstuk te zien: De Voorzaan en de Westerhem van de impressionist Claude Monet. Monet maakte in 1871 ter plekke een hele reeks – 25 om precies te zijn – Zaanse schilderijen.

Het relatief bescheiden Zaans Museum verrichtte deze zomer een huzarenstukje door het schilderij voor ruim 1,1 miljoen euro te kopen – de duurste aankoop uit zijn geschiedenis. Het staat nu centraal in een expositie over de Zaanstreek als bron van inspiratie voor kunstenaars.

Rotterdam

Over de anonimiteit van de grote stad doen veel gruwelverhalen de ronde. Maar in de grote stad Rotterdam kan geen zwerfkat doodgaan of Rotterdam huilt waar het eens heeft gelachen.

Het AD meldt dat de zeker onder studenten zeer geliefde ‘trampoes’ Ake (met Facebook­pagina) het tijdige voor het eeuwige verruilde. Hersenvliesontsteking. ‘Gone but not forgotten,’ luidt een reactie.

Elsevier nummer 41, 10 oktober 2015