Wiegel wil ‘helder verhaal’ van Rutte over migratiecrisis

09 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP/ANP'

Terwijl de asielstroom naar Nederland aanhoudt, was premier Mark Rutte (VVD) in de Verenigde Staten. VVD-prominent Hans Wiegel zegt dat Rutte met een ‘helder verhaal’ moet komen.

‘Zijn afwezigheid viel op. Maar wat gaat het kabinet nu doen? Rutte moet de bevolking op zeer korte termijn duidelijk maken wat er gaat gebeuren,’ zegt Wiegel tegen De Telegraaf.

Wat het verhaal van Rutte volgens Wiegel zou moeten zijn, wil Wiegel niet zeggen: ‘De regering moet de leiding nemen. Ik ga ze niet voor de voeten lopen.’

Duister

Wiegel vindt het volstrekt onduidelijk wat VVD en PvdA nu gezamenlijk willen. ‘Zijn zij bereid eensgezind een lijn te volgen? Mensen zijn bezorgd. Maar het blijft duister of VVD en PvdA het nou wel met elkaar eens zijn in zo’n majeure zaak.’

De oud-VVD-leider zegt dat de situatie de laatste tijd ‘verder geëscaleerd’ is. ‘Tijd voor duidelijkheid dus.’ Rutte zou meer op de voorgrond moeten treden, omdat het er volgens Wiegel op lijkt dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) aan zijn lot wordt overgelaten.

Ook zouden de liberalen de stoere taal van de afgelopen weken, waar moeten maken. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra herhaalde deze week de boodschap die hij drie weken geleden ook al uitte, dat Nederland de grens bijna heeft bereikt. ‘Dan moet je ook aangeven waar die grens ligt en wat er precies moet gebeuren.’

Onzichtbaar

Wiegel is niet de enige die kritiek uit op het optreden, of juist het gebrek daar aan, van Rutte in de migratiecrisis. Zo zei SP-leider Emile Roemer dat Rutte zijn bezoek aan Atlanta had moeten afblazen en ook zijn GroenLinks-collega Jesse Klaver vindt Rutte ‘te onzichtbaar’.

Fractieleiders Alexander Pechtold (D66) en Henk Krol (50Plus) wijzen naar bondskanselier Angela Merkel die het vluchtelingendossier wel meer naar zich toetrekt.

Rutte heeft vanuit de Verenigde Staten laten weten dat hij ongeveer elk uur belt met staatssecretaris Dijkhoff. Vrijdag is de premier terug in Den Haag, waar op het ministerie van Algemene Zaken een ‘asieltop‘ wordt gehouden, samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.