Wezep luistert naar inwoners en annuleert komst asielcentrum

07 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Er komt geen asielzoekerscentrum in het Gelderse dorp Wezep. De gemeente annuleert de bouw van een opvang die plaats zou bieden aan zeshonderd mensen, omdat de inwoners dit aantal te hoog vinden.

De gemeente nam de beslissing woensdag nadat er eerder al veel ophef ontstond toen bekend werd dat er mogelijk een asielzoekerscentrum naar het dorp zou komen. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn noemt het ‘spijtig dat de gemoederen zo verhit raakten’.

‘Over het vluchtelingenvraagstuk wordt verschillend gedacht. Juist dan is wederzijds respect voor elkaars standpunt belangrijk,’ zegt Hoogendoorn over de publieke verdeeldheid binnen zijn dorp.

Protesten

Op een informatieavond werd bekendgemaakt dat een camping in Wezep waarschijnlijk zou worden omgebouwd tot asielopvang. Dat leidde bij veel inwoners tot luid protest. Een voorstander van de opvang werd bedreigd en uitgescholden.

Na de informatieavond hadden tegenstanders het voorzien op de kerk van het Gelderse dorp. De tekst ‘Nee AZC’ en een davidster werden op de muur getekend.

Onderzoek

Door de felle protesten liet het college van de gemeente een onderzoek uitvoeren naar de mening van inwoners over de komst van asielzoekers. Daaruit bleek dat de bewoners zeshonderd migranten teveel vinden, schrijft Omroep Gelderland woensdag.

De komst van driehonderd asielzoekers zou wel geaccepteerd worden door de burgers. De gemeente pleitte toen voor de komst van een kleinere opvang, maar dat is volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers financieel onhaalbaar. Er wordt nu op zoek gegaan naar een alternatieve locatie in de regio.

Oranje

Niet alleen in Wezep ontstond er ophef bij burgers over de mogelijke komst van asielzoekers. Dinsdagnacht gingen inwoners van het Drentse dorp Oranje de straat op om bussen met migranten te blokkeren. Het protest had weinig effect; de migranten arriveerden met een kleine vertraging in het dorp.

Eerder die nacht hielden zij de auto van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) al tegen, omdat de komst van de asielzoekers tegen de afspraken zou zijn.