Weerstand tegen asielzoekers uit zich in bekladde panden

05 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Mogelijke opvanglocaties voor asielzoekers worden steeds vaker beklad door tegenstanders. De politie in de Gelderse plaats Voorst heeft maandag een verdachte opgepakt, omdat hij provocerende teksten op een mogelijke opvangplek voor asielzoekers zou hebben geschreven.

De politie vermoedt dat het om een eenmansactie gaat, meldt Omroep Gelderland. ‘Eigen volk eerst’, was zondag te lezen op de muur van het voormalige bankgebouw. De gemeente Voorst wees het gebouw aan als mogelijke opvanglocatie voor vijftig asielzoekers. Een groep bewoners van Voorst tekende toen bezwaar aan.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Zaterdag werd ook het Zuyderland Medisch Centrum in het Limburgse Brunssum beklad met hakenkruisen en racistische leuzen. Het pand van het ziekenhuis komt op korte termijn leeg te staan en daarom heeft de gemeente het aangeboden aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Ook in Zuidlaren lieten demonstranten hun onvrede blijken door een hakenkruis en provocerende leuzen tegen asielzoekers op een muur te zetten. Eerder werd een school in het Friese dorp Boelenslaan en een flatgebouw in Eindhoven beklad.

Publieke opinie

Het tegengeluid is niet alleen terug te zien in de provocaties op de muren. Nederlanders zijn negatiever gaan denken over de opvang van asielzoekers in ons land. Een meerderheid van 66 procent van de bevolking vindt dat Nederland geen asielzoekers meer moet opnemen.

Een aantal weken terug lag dat percentage 10 procent lager. Er is vooral weerstand tegen de opvang van asielzoekers in eigen gemeente. De ondervraagden zien liever dat de migranten in de regio van het land van herkomst worden gehuisvest.