‘Van mensen blijf je af,’ zegt Rutte over bestorming Woerden

10 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
''

Premier Mark Rutte (VVD) heeft geen goed woord over voor de bestorming van een sporthal met asielzoekers in Woerden. De daders die dat op hun geweten hebben, moeten hard worden aangepakt.

‘Wat er in Woerden is gebeurd, is volstrekt ontoelaatbaar,’ laat de premier weten. ‘Vluchtelingen en medewerkers moeten zich veilig weten. Van mensen blijf je af. Degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn, moeten hard worden aangepakt. ‘

Eieren

Zo’n twintig mannen met bivakmutsen bestormden in de nacht van vrijdag op zaterdag de noodopvang in Woerden, waar vooral mensen zitten uit Syrië en Eritrea. Ze gooiden met vuurwerkbommen en eieren.

De politie wist in totaal elf mannen op te pakken. Ze zijn tussen de 19 en 30 jaar en zijn afkomstig uit de regio. Het ging volgens burgemeester Victor Molkenboer (PvdA) om een gecoördineerde aanval van mensen die in het zwart waren gekleed en bivakmutsen droegen. Gewonden vielen er niet, wel zijn de asielzoekers erg geschrokken van de vuurwerkknallen.

Beveiliging

Molkenboer benadrukt dat er vooraf geen concrete aanwijzingen waren voor dit incident. ‘Anders hadden we wel ingegrepen.’ Intussen is de beveiliging opschroeft, maar die beveiliging was vrijdag ook al aanzienlijk, laat de burgemeester weten.

‘Wat er hier is gebeurd is onacceptabel, niet te aanvaarden,’ benadrukt Molkenboer. Dezelfde reacties komen van diverse woordvoerders asielzaken in de Tweede Kamer.

Kwaad

Rutte, die de afgelopen dagen kritiek kreeg vanwege zijn vermeende onzichtbaarheid in de asielkwestie, sprak zich vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie ook al uit over de ontstane onrust.

Hij riep iedereen op ‘de rust te bewaren en binnen de grenzen te blijven van de wet en de betamelijkheid’. Kwaad worden mag, ‘maar geweld of bedreigingen is uit den boze’, aldus de premier.

Hij blikte terug op onder meer de gebeurtenissen in het Drentse Oranje, waar zijn partijgenoot staatssecretaris van Asiel Klaas Dijkhoff werd belaagd door boze bewoners.