Van der Laan blijft aan: Amsterdam heeft ‘hardnekkige problemen’

02 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De PvdA’er Eberhard van der Laan wil nog eens een termijn van zes jaar als burgemeester van Amsterdam. Hij zegt dat hij de afgelopen vijf jaar ‘met veel plezier’ hard heeft gewerkt voor de stad, en dat hij dit dus wil voortzetten.

‘Vandaag heb ik de commissaris van de Koning (in Noord-Holland, Johan Remkes) laten weten dat ik mij beschikbaar stel voor een tweede ambtstermijn als burgemeester van Amsterdam,’ schrijft Van der Laan aan de gemeenteraad.

‘Amsterdam is nooit af en er zijn hardnekkige problemen, maar de stad ligt er relatief goed bij.’ Die problemen betreffen onder meer de financiële wanorde, zoals de enorme schuld waar de stad mee kampt.

Balans

Maar hij wil het in een nieuwe termijn wel iets anders gaan doen. ‘Naast meer balans in de stad’ moet er ook maar balans in zijn leven komen, onderstreept hij in zijn brief. ‘Dat betekent niet dat ik mij voor minder dan 100 procent zal inzetten, maar wel dat ik mijn tijd anders zal proberen in te delen zodat deze functie een voorrecht blijft, maar een minder zware wissel trekt op mijn privéleven en dat van mijn gezin.’

Van der Laan werd begin juli 2010 geïnstalleerd als burgemeester. Hij was de opvolger van partijgenoot Job Cohen, die de hoofdstad verruilde voor de Haagse politiek.

Daarvoor was hij van november 2008 tot februari 2010 minister voor Wonen, Wijken en Integratie in het kabinet-Balkenende IV. Eerder werkte hij als advocaat in Amsterdam. Sinds 1976 is hij lid van de PvdA en hij begon zijn politieke carrière in de jaren tachtig als politiek assistent van de Amsterdamse wethouder Jan Schaefer.

Populariteit

Hoewel Van der Laan lang in het midden hield of hij zich opnieuw beschikbaar wilde stellen, is de kogel nu dus toch door de kerk. Het besluit dat vrijdag bekend is gemaakt, komt evenwel niet onverwacht.

Van der Laan kan afgaan op stevige populariteitscijfers, als we ten minste een onderzoek van de gemeente Amsterdam geloven. Uit een enquête van de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (juni dit jaar) onder 803 Amsterdammers blijkt dat tweederde zijn naam ‘spontaan’ weet te noemen.

Gemiddeld geven de Amsterdammers hun burgemeester een 7,7 als rapportcijfer. 71 procent zou tevreden zijn als hij na volgend jaar aanblijft als burgervader.