Transgenders zijn geliefd onderwerp voor film- en televisiemakers

06 oktober 2015Leestijd: 4 minuten
''

Er zijn talloze documentaires en films over transgenders. Niet gek, het onderwerp spreekt tot de verbeelding. Hieronder een greep uit de meest integere voorbeelden.

I Am a Woman Now

In 1956 werd in Casablanca een praktijk geopend waar mannen een geslachtsverandering konden ondergaan. Documentairemaker Michiel van Erp zocht een aantal mensen op die daarvan gebruikmaakten. Hoe verging het ze na de operatie? Hoe kijken ze terug op hun leven?

‘Er zijn heel veel mensen die zeggen, nou had ik maar…’ vertelt een van de dames. ‘Nou dat heb ik dus niet.’ Een ander is minder gelukkig met haar levensloop. ‘Ik heb er destijds niet bij stilgestaan dat ik een oude vrouw zou worden. Dat hoorde niet bij de fantasie.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De volledige documentaire is hier te zien.

Andere tijden: Transgender Pioniers

Sinds 1975 kunnen Nederlandse transgenders ‘in transitie’ bij de genderpoli van het VU medisch centrum. Andere tijden, het geschiedenisprogramma van de publieke omroep, maakte in 2013 een aflevering over de pioniers van de transgenderbeweging.

Mooi om te zien hoe in de jaren zeventig over transseksualiteit werd gedacht. Iemand op straat die wordt gevraagd naar wat een transseksueel is: ‘Trans is “over” en seksueel is seks. Oversekst dus?‘

De documentaire is hier te zien.

The Wardrobe of Gender

Inmiddels is genderdiversiteit bijna hip aan het worden. Overal ter wereld zijn fotografen, documentairemakers en kunstenaars bezig met het vastleggen van de groeiende groep mensen die zich afwendt van de traditionele man-vrouwindeling.

Documentairemaker Max Joakim Diezenberg is van mening dat er net zoveel geslachten zijn als mensen. Bekijk hier de trailer van zijn film The Wardrobe of Gender.

Transparent

Sinds 6 maart zendt de VPRO de serie Transparent uit, over de transsekuele professor politicologie Morton L. Pfefferman en zijn/haar gezin.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De maakster, Jill Soloway, heeft ervaring met het thema. Jaren geleden vertelde haar eigen vader dat hij een vrouw zou worden. ‘Life is complicated’ is het motto van haar bekroonde serie. Laten we er dan in elk geval een beetje om lachen.

Valentijn

Voor wie zich wat meer wil inleven in kinderen met genderdysforie is de Nederlandse documentaire Valentijn van Hetty Nietsch een aanrader. Valentijn de Hingh voelde zich altijd al een meisje. Vanaf zijn achtste tot zijn zeventiende werd hij gevolgd.

Tragisch is de scene waarin hij dromerig – aangenomen op de balletacademie – naar de meisjes in tutu’s kijkt. Valentijn is daar namelijk aangenomen als jongetje. Inmiddels heeft Valentijn een succesvolle transitie naar vrouw achter de rug en is ze succesvol model. Bekijk hier de originele documentaire.

Tomboy

Tomboy is de film over een tienjarig meisje dat naar een nieuwe buurt verhuist en een nieuw leven begint als Michael. Voetballen, vechten, zwemmen (met een penis van klei in haar zwembroek), ze doet het allemaal. Maar hoe lang duurt het voor de andere kinderen iets doorkrijgen?

In 1956 werd in Casablanca een praktijk geopend waar mannen een geslachtsverandering konden ondergaan. Documentairemaker Michiel van Erp zocht een aantal mensen op die daarvan gebruik hebben gemaakt. Hoe verging het hun na de operatie? Hoe kijken ze terug op hun leven? ‘Er zijn heel veel mensen die zeggen, nou had ik maar..’ vertelt een van de dames. ‘Nou dat heb ik dus niet.’ Een ander is minder gelukkig met haar levensloop. ‘Ik heb er destijds niet bij stilgestaan dat ik een oude vrouw zou worden. Dat hoorde niet bij de fantasie.’

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=JhxYoXiTBcg

Volledige documentaire: http://www.vpro.nl/speel.POMS_VPRO_692560.html

Sinds 1975 kunnen Nederlandse transgenders ‘in transitie’ bij de genderpoli van het VU medisch centrum. Andere tijden, het geschiedenisprogramma van de publieke omroep, maakte in 2013 een aflevering over de pioniers van de transgenderbeweging. Mooi om te zien hoe men in de jaren zeventig over transseksualiteit dacht. Iemand op straat die gevraagd wordt naar wat een transseksueel is: ‘Trans is ‘over’ en seksueel is seks. Oversekst dus?‘

Volledige aflevering: http://www.npogeschiedenis.nl/andere-tijden/afleveringen/2013-2014/Transgender-Pioniers.html

Inmiddels is genderdiversiteit bijna hip aan het worden. Overal ter wereld zijn fotografen, documentairemakers en kunstenaars bezig met het vastleggen van de groeiende groep mensen die zich afwendt van de traditionele man-vrouwindeling. Documentairemaker Max Joakim Diezenberg is van mening dat er net zoveel geslachten zijn als mensen. Hieronder de trailer van zijn film The Wardrobe of Gender.

Trailer : https://vimeo.com/106392980

Sinds 6 maart zendt De VPRO de serie Transparent uit, over de transsekuele professor politicologie Morton L. Pfefferman en zijn/haar gezin. De maakster, Jill Soloway, heeft ervaring met het thema. Jaren geleden vertelde haar eigen vader dat hij een vrouw zou worden. ‘Life is complicated’ is het motto van haar bekroonde serie.  Laten we er dan in ieder geval een beetje om lachen.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=yawvtaFwfZs

Voor wie zich wat meer wil inleven in kinderen met genderdysforie is de Nederlandse documentaire Valentijn van Hetty Nietsch een aanrader. Valentijn de Hingh voelde zich altijd al een meisje. Vanaf zijn achtste tot zijn zeventiende werd hij gevolgd. Tragisch is de scene waarin hij dromerig –aangenomen op de balletacademie- naar de meisjes in tutu’s kijkt. Valentijn is daar namelijk aangenomen als jongetje. Inmiddels heeft Valentijn een succesvolle transitie naar vrouw achter de rug en is ze succesvol model. Bekijk hieronder de originele documentaire.

http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/11372/Valentijn.html#

 

Tomboy is de film over een 10-jarig meisje dat naar een nieuwe buurt verhuist en een nieuw leven begint als Michael. Voetballen, vechten, zwemmen (met een piemel van klei in haar zwembroek), ze doet het allemaal. Maar hoe lang duurt het voor de andere kinderen iets doorkrijgen?

http://www.filmhuis-lumen.nl/filminfo-reserveren/filminfo/filminfo-a-z/42422/