Spoedoverleg Oisterwijk na spanningen rond azc

07 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Burgemeester Hans Janssen (CDA) van de Brabantse gemeente Oisterwijk houdt woensdag een spoedoverleg met politie, justitie en de directie van het asielzoekerscentrum. Dinsdagavond wilden twee groepen jongeren met elkaar op de vuist gaan.

Volgens de politie wilde een groep minderjarigen uit het asielzoekerscentrum (azc) een groep jongeren uit Oisterwijk met stokken te lijf gaan. De politie zorgde ervoor dat de asielzoekers terug gingen naar het azc.

Ruzie

Aan de confrontatie van dinsdagavond zou een ruzie in de buurt Klompven tussen een kleinere groep zijn voorafgegaan, meldt de politie. Daarbij zou zijn gestoken, maar uit nader onderzoek bleek dat dat niet het geval was.

De politie heeft de namen van de ruziënde jongeren geregistreerd. Twee zijn meegenomen naar het politiebureau in Tilburg voor verhoor. Niemand raakte gewond.

Toezicht

Janssen zegt tegen Omroep Brabant dat er sprake is van ‘een escalatie van fricties die we afgelopen weken zagen’. Na de eerdere confrontatie dacht de burgemeester nog dat het om een incident ging, maar daar denkt hij nu anders over.

‘We dachten dit te kunnen ondervangen met extra toezicht en inzet van jongerenwerk,’ zegt de burgemeester. Om te voorkomen dat het van kwaad tot erger gaat, wil hij ‘snelle actie’.

Over de gebeurtenis van dinsdagavond zegt Janssen dat hij blij is dat er extra politie aanwezig was. ‘Daardoor is deze kwestie snel ondervangen.’ Waar de spanningen in zijn gemeente vandaan komen, weet Janssen niet.

‘We moeten dieper in de groepen duiken en kijken wat er achter zit. Daar hebben we nu nog geen idee van.’