Samsom: Nederland kan deze asielzoekersstroom aan

24 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
''

Een land als Nederland moet in staat zijn de huidige aantallen asielzoekers op te vangen. PvdA-leider Diederik Samsom vindt dat het tijd wordt voor een effectieve aanpak.

‘Mensen tegenhouden zal nooit lukken, maar we kunnen dit aan,’ zegt Samsom in een interview met de Volkskrant.

Bijzondere opgave

Samsom geeft toe dat de huidige aantallen asielzoekers ‘een bijzondere opgave’ vormen, maar weigert te spreken van een ‘crisis’. ‘Je praat wel over een groter maandelijks aantal dan ooit. Het hoogste aantal asielzoekers dat we tot nu toe per maand hadden was in 1998, ruim vijfduizend. Nu praten we over twaalf-, dertienduizend per maand. Maar we zijn twintig jaar verder. We kunnen meer aan. We kunnen dit dus aan.’

De PvdA-leider stoort zich aan het politieke debat dat wordt gedomineerd door twee uitersten. ‘Je hoort dat rauwe: “de grenzen moeten dicht, er mogen er nul komen”. Vanuit links zegt Jesse Klaver (GroenLinks): “Ze moeten allemaal worden toegelaten, het zijn mensen, je zorgen maken over de hoeveelheid is een schande”. Kan ik ook heel weinig mee. Laten we niet vergeten dat de grote stille meerderheid in dit land vindt dat je vluchtelingen moet opvangen en tegelijkertijd zich zorgen maakt over de hoeveelheid. Er is behoefte aan minder grote woorden dan in de afgelopen tijd gebruikt zijn. Ik zou willen dat we bij dit vraagstuk minder opgezwollen aders en hete hoofden laten zien. En juist meer rust bewaren’.

Concrete aanpak

Samsom vindt dat het tijd wordt voor een concrete aanpak. ‘Een land als Nederland,’ zegt Samsom, ‘moet altijd bereid zijn om mensen in nood op te vangen’.

De oplossing zit hem volgens Samsom in ieder geval niet in het terugsturen van mensen. ‘Het gaat niet om het tegenhouden van mensen. Het terugduwen van mensen is zoiets als in een rivier gaan staan en proberen water tegen te houden.’

Turkije

De PvdA-leider vindt dat Europa afspraken moet maken met Turkije over een betere opvang van asielzoekers aldaar. ‘Waarom vertrekken mensen uit Turkije? Ze hebben daar geen perspectief. Er moet in Turkije een fatsoenlijke asielprocedure komen. Onderwijs voor kinderen die zijn gevlucht. En enig economisch perspectief voor hun ouders’.

In de VVD-wens om sociale voorzieningen voor asielzoekers te versoberen, ziet Samsom niet de oplossing. ‘Een cynisch mensbeeld. Dat je mensen iets moet afpakken om ze te motiveren. Maar zolang Halbe Zijlstra toegeeft dat wat hij wil niet gaat gebeuren, blijf ik er uiterst ontspannen over.