Rotterdam krijgt asielopvang naast tramremise bij A16

14 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Door de grote drukte in de asielzoekerscentra wordt ook in Rotterdam een centrale opvanglocatie ingericht. De locatie naast de tramremise aan de snelweg A16 moet plaats gaan bieden aan zo’n zeshonderd asielzoekers.

Dat heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) middels een brief bekendgemaakt.

Tramremise

Dat er door de gemeente Rotterdam en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) werd gezocht naar een locatie was al bekend. Intussen is er een geschikte locatie gevonden aan de Edo Bergsmaweg in de wijk IJsselmonde, blijkt uit de brief. Dit gebied, in het zuidoosten van de stad, ligt naast de tramremise die pal aan de snelweg A16 ligt.

De gemeente begint op korte termijn met het bouwrijp maken van de grond. Daarna zal het terrein worden ingericht door het COA.

De gemeente organiseert op 15 oktober een informatieavond voor bewoners en ondernemers in de buurt. Naar verwachting zal het centrum vanaf begin 2016 open gaan voor een duur van vijf jaar.

Verzet

Hoewel het besluit voor een Rotterdamse azc al door het college van wethouders en burgemeester is genomen, blijft een deel van de gemeenteraad zich tegen het plan verzetten.

Het meest uitgesproken verzet komt van coalitiepartij Leefbaar Rotterdam. De partij roept inwoners van het gebied op zich te verzetten tegen de komst van het asielzoekerscentrum. ‘Wij zijn tegen opvang van asielzoekers, waar dan ook. Met iedere asielzoeker in huis is Rotterdam verder van huis. Dus ook in de Beverwaard!’ zegt raadslid Michel van Elck op de website van de partij. De partij hoopt dat de informatieavond massaal zal worden bezocht en zal worden gebruikt als protestavond.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Crisisopvang

Op dit moment is er nog geen asielzoekerscentrum in Rotterdam. Wel heeft de gemeente groepen asielzoekers tijdelijk op crisislocaties ondergebracht.

Aanvankelijk gebeurde dit in een sporthal van de Erasmus Universiteit, later in een sportcentrum in de wijk Crooswijk. Rond die locatie ontstond begin deze week ophef nadat deze site had gemeld dat er een Albanese moordenaar zou verblijven. De politie heeft de Albanees verwijderd uit de opvanglocatie. Het centrum wordt op dit moment ontruimd.