Plaatst Oranje zich alsnog voor het EK? De zeven scenario’s

09 oktober 2015Leestijd: 3 minuten
'ANP'

Deelname aan het Europees kampioenschap in Frankrijk lijkt een utopie voor het Nederlands Elftal, maar Oranje is niet helemaal kansloos met nog twee wedstrijden te spelen.

De ploeg van bondscoach Danny Blind heeft kwalificatie niet meer in eigen hand en is afhankelijk van puntverlies van concurrent Turkije. Zaterdag om 18:00 uur speelt Nederland de uitwedstrijd tegen Kazachstan, een kleine drie uur later nemen de Turken het op tegen Tsjechië.

Na die wedstrijden zal duidelijk worden of Blind een streep kan zetten door het EK, of dat Nederland zichzelf nieuw leven heeft ingeblazen in de kwalificatiecyclus. Deze zeven scenario’s zijn er mogelijk:

1. Nederland verliest en Turkije wint

Voor aanvang van beide interlands heeft Turkije een voorsprong van twee punten op het Nederlands Elftal. Als dat puntenverschil groter wordt – Oranje verliest van Kazachstan en Turkije wint van Tsjechië – dan hebben de Turken vijf punten meer en is het EK definitief van de baan voor Oranje.

2. Nederland verliest en Turkije speelt gelijk

Bij dit scenario wordt het verschil tussen Nederland en Turkije drie punten en hebben de Turken deelname aan het eindtoernooi veiliggesteld.

Nederland zou de drie punten nog goed kunnen maken in de laatste speelronde, door zelf te winnen van Tsjechië en hopen dat Turkije verliest van IJsland. Maar bij een gelijk aantal punten is het onderlinge resultaat doorslaggevend en dat is in het voordeel van de Turken.

3. Nederland speelt gelijk en Turkije wint

Als Nederland niet verder dan een gelijkspel komt en Turkije wint, dan groeit het verschil tot vier punten en hebben de Turken zich geplaatst voor het EK in Frankrijk en blijft Nederland thuis.

4. Nederland speelt gelijk en Turkije verliest

In dit geval loopt Oranje één punt in op Turkije en blijft de hoop op het EK aanwezig, maar hebben de Turken alles nog in eigen hand. Als zij hun laatste wedstrijd winnen van IJsland, plaatst Turkije zich en is het resultaat van Nederland tegen Tsjechië niet meer van invloed.

5. Nederland en Turkije behalen hetzelfde resultaat

Als Turkije en Nederland zaterdag hetzelfde resultaat behalen, dan blijft de stand van zaken in de groep hetzelfde en behouden de Turken een voorsprong van twee punten. In dat geval heeft Turkije in de laatste kwalificatieronde aan een punt genoeg om zich te kwalificeren; ongeacht het resultaat van Oranje.

6. Nederland wint en Turkije speelt gelijk

Oranje zal zaterdag moeten winnen van Kazachstan om de hoop op het eindtoernooi levend te houden. Mocht dat gebeuren en Turkije speelt gelijk tegen Tsjechië, dan heeft zowel Oranje als Turkije dertien punten.

Bij dat scenario is er nog een sprankje hoop voor Blind, omdat er een (reële) kans bestaat dat Turkije in de laatste speelronde tegen koploper IJsland punten verspeelt. Nederland moet dan zelf winnen van nummer twee Tsjechië om derde te worden.

7. Nederland wint en Turkije verliest

Het ideale scenario voor het Nederlands Elftal is dat Turkije ten onder gaat in Tsjechië en Oranje zelf wint van Kazachstan. Dan stijgt Oranje naar de derde plaats van de groep en heeft het kwalificatie voor het EK weer in eigen hand.

Alle ploegen die derde worden, spelen play-offs tegen elkaar voor deelname aan het eindtoernooi in Frankrijk, met uitzondering van de nummer drie met de meeste punten; zij plaatsen zich wel direct.