Open brief van fractievoorzitters: stop met bedreigingen

28 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Een zeldzaam moment van eenheid in de Nederlandse politiek. In reactie op het toenemend aantal bedreigingen tegen politici hebben de fractievoorzitters gezamenlijk een open brief geschreven. Daarin wordt afstand genomen van de verharding van het asieldebat.

‘Onze oproep aan iedereen die zijn stem wil laten horen: verwar dreigementen en beledigingen niet met argumenten,’ schrijven de fractievoorzitters van GroenLinks, VVD, PVV, PvdA, SP, CDA, D66, SGP, ChristenUnie, PvdD en 50Plus in de brief die werd gepubliceerd in de Volkskrant. ‘Laat elkaar aan het woord, ook al ben je het verschrikkelijk met de ander oneens.’

De politiek leiders geven toe dat ze het vaak niet met elkaar eens zijn, ook niet wat betreft de asielopvang, maar dat één ding duidelijk moet zijn: ‘Blijf af van onze volksvertegenwoordigers die zich dag in, dag uit inzetten voor het belang van hun gemeente.’

De brief is een initiatief van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Zijn collega Harold Halewijn, fractievoorzitter voor GroenLinks in Wormerland, zag maandag twee van zijn auto’s in vlammen opgaan. Vermoedelijk had de brandstichting te maken met zijn standpunten over de opvang van asielzoekers.

Debat wordt overschreeuwd

De fractievoorzitters zeggen dat de verharde toon van het asieldebat niets oplost. ‘Inspraakavonden voor burgers worden overschreeuwd door mensen met wie geen fatsoenlijk gesprek mogelijk is’, schrijven de fractievoorzitters. ‘Mensen, welke opvatting zij ook hebben, die zich zo gedragen, maken voor ons allemaal de vrijheid kleiner.’

Vrijwel alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer ondertekenden de brief, onder wie ook VVD-leider Halbe Zijlstra. Hij vertelde dinsdag dat hij onlangs een kogelbrief ontving nadat hij had opgeroepen tot versobering van de asielopvang. Eerder werden lokale politici al geïntimideerd en bedreigd.