Ook Henk Kamp zegt: ‘Asielstroom is slecht voor de economie’

11 oktober 2015Leestijd: 1 minuut
'ANP'

De enorme vluchtelingenstroom die naar ons land komt, is niet goed voor de economie. Er moet veel gebeuren om migranten erbij te betrekken en ze te laten integreren.

Dat zei minister van Economische Zaken Henk Kamp zondag in het tv-programma Buitenhof. ‘Ik zie het nou niet als iets dat goed is voor de economie,’ aldus Kamp.

Acuut

Hij greep de kans aan om te pleiten voor het VVD-voorstel om de opvang van asielzoekers met een tijdelijke verblijfsvergunning te versoberen. Het voorstel is ‘constructief’ volgens Kamp. Volgens het voorstel moeten asielzoekers minder geld krijgen en moet ook de huisvesting en de medische zorg soberder.

Hij sluit zich met zijn uitspraak aan bij uitlatingen die zijn partijgenoot en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zaterdag deed. Coalitiegenoot PvdA is minder enthousiast over het voorstel van de VVD. Die noemde zaterdag de asielstroom een ‘acute bedreiging’ voor de Nederlandse welvaart en sociale voorzieningen.

Als alle aanvragen worden meegerekend, ook die van nareizigers en vervolgaanvragen, dan komt het aantal asielverzoeken in Nederland tot en met augustus op ruim 26.000. Het gaat daarbij dan vooral om Syriërs en Eritreeërs.