‘Onzichtbare’ Rutte reageert vanuit Amerika op onrust Oranje

07 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
''

Waar is premier Mark Rutte (VVD) vragen diverse oppositiepartijen zich af, nu er steeds meer onrust ontstaat over de komst en opvang van asielzoekers. Hij zou ‘onzichtbaar’ zijn, en moet de regie naar zich toetrekken, is het verwijt.

Maar Rutte is op handelsmissie in de Verenigde Staten – waar hij volgens SP-leider Emile Roemer nooit naartoe had moeten gaan. Hij is hier ‘hard nodig om de oplopende spanningen in goede banen te leiden’.

Cola

CDA-voorman Sybrand van Haersma Buma: ‘Als hij het belangrijk vindt Coca-Cola te bezoeken, is dat zijn keuze. Maar ik zeg: op dit moment zijn de problemen hier.’ GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt Rutte ‘te onzichtbaar’.

Pas volgende week voert de premier, samen met de dinsdag belaagde staatssecretaris van Asiel Klaas Dijkhoff (VVD), een debat met de Tweede Kamer over de problematiek. Gemeenten en provincies zijn aanstaande vrijdag uitgenodigd voor gesprekken.

Waarschuwing

Rutte heeft intussen gereageerd vanuit de Verenigde Staten. Aan het einde van zijn handelsmissie in Atlanta beantwoordde hij wat vragen van journalisten. Ik ben er dagelijks heel nauw bij betrokken, gaf hij aan: de migrantenproblematiek heeft mijn volledige aandacht.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Rutte zegt ongeveer elk uur te bellen met Dijkhoff  en andere collega’s. ‘Het is duidelijk dat dit 24 uur per dag onze aandacht vraagt. Ook van mij, waar ik ook ben.’ Rutte werd ook een reactie gevraagd op de gebeurtenissen in het Drentse dorp Oranje, waar boze inwoners gisteren (de auto van) Dijkhoff belaagden.

Burgers daar hebben ‘reële zorgen’. ‘Er komt veel op Nederland af,’ aldus de premier. Maar hij had ook een waarschuwing: ‘Van mensen blijf je af. Daar ligt de grens.’ De gemeenschappelijke handelsmissie met zijn Vlaamse collega Geert Bourgeois zou al lang gepland zijn. Ik blijf op dit soort missies gaan, sprak Rutte.