Limburg en Brabant wijzen grootschalige asielopvang af

23 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De provincies Noord-Brabant en Limburg geven geen gehoor aan de oproep van minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken om grootschalige opvang voor vluchtelingen te realiseren. Hij riep eerder deze maand iedere provincie op grootschalige opvang op te tuigen.

Het voorbeeld van een grootschalige opvang is het Nijmeegse Heumensoord, waar in totaal 3000 asielzoekers kunnen worden opgevangen.

Woordvoerders van de provincies Noord-Brabant en Limburg bevestigen dat er daar geen grootschalige opvang kan komen. De provincies zien het niet zitten. Een ‘Heumensoord in Brabant’ wordt als ‘niet wenselijk’ beschouwd, aldus Wim van de Donk, commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant.

Draagvlak

Na overleg met regionale burgemeesters, is hij tot de conclusie gekomen dat er meer draagvlak is voor vijf tot tien kleine opvanglocaties. Op iedere locatie zou dan plaats zijn voor maximaal 100 tot 300 asielzoekers. Daarmee zou Brabant toch kunnen voldoen aan de oproep van Plasterk om 2000 tot 2500 vluchtelingen op te nemen.

De Limburgse commissaris Theo Bovens zegt dat zijn provincie op dit moment geen locaties beschikbaar heeft voor opvang van zulke grote aard. Hij pleit daarom ook voor meerdere kleinschalige opvanglocaties. Dat zou ook beter zijn voor het draagvlak van inwoners, meent hij.

Prop

Dijkhoff zei eerder dat er een ‘prop’ zit in het asielsysteem. Het kabinet heeft dringend grootschalige noodopvang nodig om de toestroom van migranten het hoofd te bieden. Het COA deed eerder verschillende wanhopige oproepen aan gemeenten.

Migranten die nu aankomen kunnen niet in een asielzoekerscentrum terecht, omdat daar een tekort aan is. Dat komt doordat vluchtelingen met een verblijfsstatus niet vanuit het asielzoekerscentrum kunnen doorstromen naar de woningmarkt. Ook verloopt de registratie te langzaam.

Ondertussen is in het Limburgse dorp Reuver schurft uitgebroken in een noodopvangcentrum. In Reuver worden nu 48 Eritreërs behandeld voor de huidziekte. Onder Syrische asielzoekers is de ziekte niet vastgesteld. Wel worden zij van hun Eritrese opvanggenoten gescheiden tot nader orde.