‘Kliniek had vrijlating moordende ex-tbs’er kunnen voorkomen’

23 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

GGZ Leeuwarden had kunnen voorkomen dat hun voormalig cliënt Udo D. maandag een vrouw verwondde en een andere vrouw vermoordde. Er waren juridische mogelijkheden waarmee de tbs-kliniek de delinquent langer had kunnen vasthouden.

Zo had de directeur van de kliniek de vrijlating persoonlijk kunnen blokkeren door het verzoek tot vrijlating van de cliënt af te wijzen. In dat geval had D. zelf een hoger beroep moeten aantekenen bij een rechtbank. De behandelde had dan langer vastgezeten, omdat het rechtsprekende proces nog lopende zou zijn, schrijft het AD vrijdag.

Inschattingsfout

De directie van de kliniek achtte zich op voorhand kansloos omdat werd verwacht dat alle eventuele rechtszaken gewonnen zouden worden door D. Een verkeerde inschatting, want de rechtbank in Amsterdam besloot op 10 juli dat D. maximaal tot januari 2016 moest worden opgenomen.

Burgemeester Fred Crone (PvdA) van Leeuwarden bevestigt dat er een machtiging bestond waarmee de behandeling van de delinquent tot januari 2016 verlengd had kunnen worden. Crone zegt dat de GGZ de optie voor een rechtszaak heeft laten varen op het moment dat de cliënt de wens uitsprak om de kliniek te verlaten.

Verbazing

D. werd geen strobreed in de weg gelegd door de kliniek bij zijn vrijlating en dat leidde tot grote verbazing bij de medewerkers. Volgens hen was hij bij zijn vrijlating begin augustus nog zeer verward en gewelddadig. ‘Het was niet de vraag of, maar wanneer het fout zou gaan.’

In rapporten van de GGZ die De Telegraaf heeft ingezien, staat dat betrokkenen bij de behandeling ervan overtuigd waren dat D. nog lang niet van zijn geestelijke stoornis af was en een gevaar vormde voor de samenleving.

D. zat vlak voordat hij op vrije voeten trad nog in een isoleercel vanwege agressief gedrag. Ook werd hij een aantal keer naar psychiatrische instellingen in Amsterdam en Vught gebracht, omdat het personeel in Leeuwarden hem onbehandelbaar vond.