Kabinet: duizenden noodwoningen bouwen voor asielzoekers

09 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Om asielzoekers die Nederland momenteel binnenkomen onderdak te kunnen bieden wil het kabinet duizenden containerwoningen laten bouwen. Daar kunnen asielzoekers met een verblijfsvergunning worden gehuisvest, zodat er plekken vrijkomen in asielzoekerscentra.

Dat plan wordt vandaag tijdens een ingelaste ‘asieltop’ met de Nederlandse gemeenten besproken, meldt de Volkskrant. Het kabinet hoopt dat gemeenten meteen toezeggingen willen doen wat betreft het bouwen van container en prefab-woningen. De Rijksoverheid zal moeten opdraaien voor de kosten.

23.000 woningen

Het plan om duizenden nieuwe huizen te bouwen is een vurige wens van de PvdA, die ‘een tweede Oranje‘ wil voorkomen. Als alle gemeenten meewerken zouden er tot 23.000 noodwoningen kunnen worden neergezet.

De VVD zei eerder deze week tegen de bouw van nieuwe woningen voor asielzoekers met een verblijfsvergunning te zijn, omdat het een aanzuigende werking zou hebben op andere migranten. Nu gaat de liberale partij nu toch akkoord.

Voorrangsregeling

In ruil voor de containerwoningen zou de PvdA bereid zijn om de voorrangsregeling van asielzoekers met een verblijfsvergunning te heroverwegen. Momenteel krijgen asielzoekers die in Nederland mogen blijven voorrang bij de toewijzing van sociale huurwoningen.

Omdat er in veel steden al lange wachtlijsten zijn voor sociale huurwoningen leidt deze regeling volgens de VVD tot sociale spanningen. ‘Mensen die al jaren op de wachtlijst staan niet snappen waarom zij nog langer moeten wachten, zei VVD-Kamerlid Roald van der Linde. ‘Als we er niets aan doen, gaat het fout.’

Op dit moment wachten 13.000 asielzoekers met een verblijfsvergunning al op een huis. Door de huidige toestroom van migranten zal dit aantal naar verwachting snel omhoog gaan.