Kabinet bindt consequenties aan brief van Turkse premier

29 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) moet de Turkse ambassadeur in Den Haag onmiddellijk ontbieden. Aanleiding zijn brieven van de Turkse premier Ahmet Davutoglu die Turkse Nederlanders aanmoedigen op de AKP te stemmen.

Eerder noemde Koenders de brief al ‘ongepast’ en gaf hij aan dat deze op gespannen voet met de Nederlandse integratiedoelstellingen stond. Die officiële afkeuring vond de meerderheid van de Tweede Kamer, onder meer de SP, VVD, D66 en CDA, niet voldoende. De partijen eisten stappen ‘op hoog niveau’.

Actie

Daarom spoorde de Kamer Koenders aan om de Turkse ambassadeur in Turkije onmiddellijk te ontbieden. Daarnaast wordt de brief gemeld aan de internationale veiligheidsorganisatie OVSE en zoekt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) uit of privacywetten zijn overtreden.

Toen de Nederlandse ambassade in Ankara vroeg hoe de Turkse partij AKP aan de gegevens kwam, antwoordde de overheid dat de Turkse wet niet is overtreden. Minister Lodewijk Asscher (Integratie, PvdA) geeft aan dat daarover het laatste woord nog niet is gezegd en dat hij de uitkomst van het CBP-onderzoek afwacht.

Brief

Meerdere Turkse Nederlanders ontvingen 16 oktober een brief van de AKP, met daarin de vraag of zij zondag op de partij willen stemmen. In de brief werd onder meer beloofd dat de ontvangers met 20 procent korting naar Turkije kunnen vliegen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ook in België, Frankrijk en Duitsland hebben mensen van Turkse afkomst een brief gekregen. Die had dezelfde inhoud als de brieven in Nederland.