Joodse organisaties vrezen voor veiligheid bij komst asielzoekers

12 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Het Centraal Joods Overleg (CJO) vreest dat de veiligheid van de Joodse gemeenschap op het spel wordt gezet door de komst van Syrische en Irakese asielzoekers in Amstelveen.

Het CJO is een samenwerkingsverband van Joodse organisaties in Nederland. Zij laten weten niet per definitie tegen de komst van asielzoekers te zijn. Maar de plaats voor de opvang van de migranten is ‘bijzonder ongelukkig gekozen’. De opvang die plaats moet bieden aan vierhonderd migranten wordt midden in een Joodse buurt geplaatst.

In een persbericht schrijft het CJO dat de plaats van het beoogde asielcentrum de enige plek in Nederland is met ‘met een duidelijk zichtbare Joodse gemeenschap’. Dat komt omdat het gebied plaats biedt aan synagogen, Joodse scholen, een Joodse begraafplaats en enkele kosjere winkels.

Beveiliging

Ook de VVD in Amsterdam-Zuid heeft grote zorgen over de veiligheid van bewoners in de Joodse buurt in Amstelveen, schreef Het Parool zondag. De partij is ontevreden over de gang van zaken in Amstelveen.

Volgens de liberalen zouden omwonenden wel zijn geïnformeerd over de eventuele komst van het asielzoekerscentrum, maar inwoners van het naastgelegen Buitenveldert niet.

Fractievoorzitter Ron Eisenmann liet via Twitter weten dat de combinatie van Syrische vluchtelingen midden in een Joodse buurt geen goed plan is.

Joodse instellingen worden al langere tijd extra streng beveiligd door onder meer de Koninklijke Marechaussee, omdat er een verhoogde kans op terreuraanslagen is volgens de Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid.

Opheldering

Om onrust te voorkomen pleit de VVD ervoor dat er alleen gezinnen in de noodopvang worden geplaatst. Het CJO wil opheldering van het Amstelveense gemeentebestuur.

De Joodse organisatie wil een bijdrage leveren aan de integratie van de asielzoekers in de Nederlandse maatschappij en zegt graag de dialoog aan te gaan over de tolerante en pluriforme samenleving waarin de migranten zich moeten vestigen.