Inwoners Oranje houden bussen met asielzoekers tegen

06 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Het is de bedoeling dat dinsdagavond nog drie – tot vierhonderd asielzoekers naar de noodopvang in Oranje worden gebracht. Tot grote onvrede van de inwoners.

Boze mensen blokkeren de toegangsweg tot het asielzoekerscentrum met auto’s en caravans, en houden alle voertuigen tegen. Twee bussen met asielzoekers die op weg waren naar Oranje zijn daarom omgekeerd, meldt RTV Drenthe.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Volgens de bewoners komen de bussen het dorp niet in, maar houden ze de asielzoekers niet tegen. De migranten voor de noodopvang zullen het laatste stuk moeten lopen naar het azc, lieten de bewoners aan de politie weten. De politie moet nog kijken of ze akkoord gaat met de aangeboden doorgang.

Mobiele Eenheid

De politie houdt de boel extra in de gaten. Een busje van de Mobiele Eenheid staat paraat. Geüniformeerde agenten en ‘stillen’ – agenten in burger – zijn eveneens aanwezig. Beveiligers staan bij de toegang van vakantiedorp Oranjestad waar asielzoekers worden ondergebracht.

Burgemeester Ton Baas van Midden-Drenthe begrijpt de opgelopen emoties en betreurt de gang van zaken. ‘We hadden de balans gevonden en dat wordt bij pennenstreek teniet gedaan,’  zei hij over het dwingende besluit van staatssecretaris van Asiel Klaas Dijkhoff (VVD).

Ophef

Hij kwam dinsdagavond het besluit over de 700 extra asielzoekers naar het kleine dorpje in Drenthe (Oranje telt amper 150 inwoners) zelf meedelen. Dat leidde tot grote ophef onder de aanwezigen.

Volgens diverse bronnen ontstond er gedrang toen de staatssecretaris naar zijn auto wilde lopen.Boze mensen verzamelden zich rond zijn wagen. Wat er precies is voorgevallen, is nog niet helemaal duidelijk. Iemand zou voor de auto zijn gaan staan. Zij is toen weggetrokken en ten val gekomen, zegt de woordvoerder van Dijkhoff.

De NOS meldde dat dorpsbewoners een deur opentrokken, daarna een spiegel afrukten en vervolgens trapten tegen het voertuig. De vrouw die voor de auto ging staan, werd aan de kant geduwd, waarop de auto van Dijkhoff wegreed.

Het is de eerste keer dat Dijkhoff een besluit oplegt aan een gemeente. Hij doet dat nadat de burgemeester had geweigerd in te stemmen met de extra asielzoekers.