Internetten en bellen voor dezelfde prijs in hele EU

27 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Het Europees Parlement heeft voor gelijke telefoonkosten en netneutraliteit binnen de Europese Unie (EU) gestemd. Beide voorstellen zijn dinsdag aangenomen.

De voorstellen konden alleen samen worden aangenomen of verworpen, omdat de Europese Commissie de onderdelen had ingediend als één voorstel.

Telefoonkosten

Met het akkoord kunnen telefoongebruikers uit EU-lidstaten vanaf medio 2017 bellen en internetten voor dezelfde prijs in de hele EU. Voor roaming, het automatisch overschakelen van de eigen provider naar een buitenlandse provider, hoeven dan geen extra kosten meer worden betaald.

De Europese Unie heeft lange tijd onderhandeld met telecombedrijven om beltarieven en internetkosten binnen EU-landen te verlagen. Over gelijke telefoonkosten was het Europees Parlement eerder al akkoord, maar toen wilde de Europese Raad nog wat aanpassingen.

Netneutraliteit

Het aangenomen akkoord maakt ook de netneutraliteit, de voorrangspositie van bepaalde websites bij bijvoorbeeld zoekmachines, gelijk in alle lidstaten. Probleem daarvan is dat de Nederlandse netneutraliteit strenger is dan de Europese, die binnen enkele maanden als wet zal gelden. Critici noemen het Europese voorstel ‘nepneutraliteit’, bijvoorbeeld omdat uitzonderingen niet duidelijk zijn gedefinieerd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Daarnaast wordt ‘zero rating’ niet verboden, waardoor rijke bedrijven providers kunnen betalen om hun diensten gratis te vergeven – zoals dat Spotify betaalt om muziek gratis af te spelen. Kleine bedrijven kunnen dan moeilijker de concurrentie aangaan. Ook mogen providers types internetverkeer, zoals games of muziek, afknijpen als ze verwachten dat die veel worden gebruikt. Ze mogen tenslotte een type verkeer prioriteit geven boven een ander, waardoor dat ene type sneller zou worden in gebruik.

Onder anderen de Nederlandse europarlementariërs van D66, PvdA, VVD en GroenLinks stemden tegen het voorstel van de EU. Het CDA gaf wel steun.

Extra

Naast het akkoord over roamingkosten en netneutraliteit, is de regel aangenomen dat klanten contact met hun provider kunnen opnemen als deze langzamer werkt dan beloofd. De provider moet dan een vergoeding betalen.

Volgens onderzoeker Rejo Zenger, van digitale rechtenorganisatie Bits of Freedom, heeft het Europees Parlement het voorstel over netneutraliteit alleen goedgekeurd omdat ze voor gelijke telefoonkosten zijn. Oorspronkelijk was het Parlement namelijk voor de striktere vorm van netneutraliteit.