Homoseksueel stel belaagd in azc Apeldoorn na tv-optreden

23 oktober 2015Leestijd: 1 minuut
'Nieuwsuur'

Een Iraakse asielzoeker is donderdagavond samen met zijn vriend belaagd in een opvangcentrum voor asielzoekers in Apeldoorn. De man was eerder die avond te gast bij Nieuwsuur om te vertellen over de homodiscriminatie waar hij in de noodopvang aan wordt onderworpen.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bevestigt aan de NOS dat de mannen zijn lastiggevallen, maar kan niet met zekerheid zeggen of ze ook fysiek belaagd zijn. Tijdens de desbetreffende uitzending van Nieuwsuur pleitte het COC voor een scheiding van LHBT-asielzoekers in opvangcentra.

Mobiele telefoon

De man werd in de uitzending onherkenbaar in beeld gebracht. Desondanks herkende een groep medebewoners hem en zijn vriend. Naar eigen zeggen werden ze in de kantine van de opvang belaagd door drie mannen. Een van de mannen zou de Irakees hebben geduwd en met een mobiele telefoon hebben geslagen. Ook zouden ze foto’s van het stel hebben genomen.

Vervolgens keerden ook andere aanwezigen in de kantine zich tegen het stel: ‘Ze scholden ons uit en riepen dat we weg moesten gaan’. De man en zijn vriend vluchtten hierna naar buiten en durfden ’s nachts, na een gesprek met de beveiliging, pas om 4 uur weer naar binnen.

De man is na afloop gedesillusioneerd en geeft aan zo snel mogelijk naar een andere locatie te willen: ‘Wij zijn hiernaartoe gekomen vanwege de homorechten in Nederland’. Het COA zegt op zoek te zijn naar een oplossing voor de situatie.