Groep relschoppers uit regio bestormt noodopvang Woerden

10 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Bij een noodopvang voor asielzoekers in Woerden zijn vrijdagavond elf mensen opgepakt nadat ze het gebouw hadden bestormd. Zo’n twintig mensen met bivakmutsen kwamen naar sportcentrum Snellerpoort.

Ze gooiden vuurwerkbommen en eieren en duwden hekken omver, zegt burgemeester van Woerden Victor Molkenboer (PvdA). In de noodopvang worden sinds woensdag honderdvijftig mensen opgevangen. De verdachten zijn tussen 19 en 30 jaar en komen uit Montfoort, Harmelen, Lopik, Schoonhoven, Woerden en Utrecht.

Knallen

Het gaat hier om ‘een zieke groep’, zegt Molkenboer over de relschoppers. ‘Je kunt voor of tegen zijn, maar dit soort acties doe je niet,’ zei hij voor de lokale tv. De burgemeester liet weten dat de migranten erg zijn geschrokken van de knallen en emotioneel reageerden. Molkenboer wist met behulp van een tolk de groep te kalmeren.

Eerder werd in Woerden een spandoek tegen de komst van asielzoekers gevonden,schrijft het AD. Later vandaag brengt de burgemeester een bezoek aan de noodopvang.

‘De meesten komen uit een oorlogsgebied. De knallen geven een traumatische ervaring.’ Zaterdagochtend bevestigde een politiewoordvoerder dat belagers tevergeefs hebben geprobeerd het sportcentrum binnen te komen. Volgens haar hebben burgers geholpen met de aanhoudingen.

Camera’s

De gemeente Woerden heeft extra veiligheidsmaatregelen rondom de sporthal genomen. Zo is er nu permanent politietoezicht en wordt de ingang extra beveiligd met camera’s.

De asielzoekers komen vooral uit Syrië en Eritrea, aldus een gemeentewoordvoerder Volgens haar is de tijdelijke noodopvang woensdag ingegaan voor 72 uur en is die vrijdag verlengd met nog eens 72 uur.

Politiek

Er komen verontwaardigde reacties uit Den Haag. ‘Schokkend! Gevaarlijke idioten, je kunt voor of tegen zijn maar dit is onacceptabel. Pak daders keihard aan,’ twitterde PvdA-Kamerlid Attje Kuiken, die voor haar partij woordvoerder asielzaken is.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Volgens VVD-Kamerlid Malik Azmani is het ‘ontoelaatbaar’ wat hier is gebeurd. ‘De daders moeten zo snel mogelijk worden opgepakt en berecht. Iedereen heeft recht op een mening, maar er is geen rechtvaardiging voor dit gedrag.’ ‘Voor mensen die vuurwerk gooien op de noodopvang van asielzoekers bestaat maar één woord: tuig. Stevig aanpakken!’ zegt D66’er Sjoerd Sjoerdsma.