Gejoel en middelvingers bij azc-bijeenkomst Steenbergen

21 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De bijeenkomst over de mogelijke komst van asielzoekers naar de gemeente Steenbergen is woensdag zeer rumoerig verlopen. Honderden mensen verzamelden zich in sporthal ’t Cromwiel, waar een agressieve sfeer zou hebben geheerst.

Burgemeester Joseph Vos heeft woensdag op een bepaald moment overwogen om in te grijpen. Een pleitbezorgster van de komst van asielzoekerscentrum werd uitgescholden door het publiek. Hij besloot toch niet in te grijpen, ‘omdat de vrouw zich goed staande hield en haar betoog kon afmaken,’ aldus Vos. Uit voorzorg was de ME ter plaatse, meldt Omroep Brabant.

Vossenjacht

Vos beschreef de bijeenkomst als ‘heftig en rumoerig’. Zelf werd hij uitgejoeld. Er werd onder meer vanuit de zaal geroepen dat het tijd was voor een ‘vossenjacht’. ‘Leuk was dat natuurlijk niet, maar ik vond het ook niet bedreigend. Ik ben wel wat gewend,’ aldus Vos na afloop van de vergadering. Geregeld was vanuit de volle zaal applaus te horen en werden de leuzen ‘vol is vol’ en ‘azc nee’ gescandeerd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De bijeenkomst was bedoeld om erachter te komen hoe burgers denken over de komst van een asielzoekerscentrum in de gemeente. Vos werd uitgejoeld, waarna een twintigtal sprekers aan het woord kwam. Zij waren voor het grootste gedeelte tegen een azc in de gemeente. Zo werd gezegd dat de vluchtelingen economische motieven hebben, en dat ons land net zelf uit een crisis komt. Ook vinden sommigen dat de veiligheid in de gemeente af zou nemen.

Hooligans

’s Middags gold vanaf 16.00 uur een noodverordening in de gemeente. Burgemeester Vos en de plaatselijke politie hadden namelijk aanwijzingen dat de harde kern van Feyenoordsupporters naar de Brabantse gemeente zou afreizen om te rellen. In de raadszaal waren volgens meldingen ondanks de noodverordening verschillende Feyenoord-kledingstukken te zien.

Vorige week werd de sfeer in Steenbergen al grimmig, toen voor- en tegenstanders van het opvangcentrum elkaar aanvlogen. Vorige week kondigde de gemeente aan een enquête te houden onder inwoners.

Na de bijeenkomst van woensdag, volgen nog twee raadvergaderingen. Het college gaat zich daarna beraden over de komst van asielzoekers.