‘Extreem-rechts loopt inspraakavonden azc’s af’

23 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Bij inspraakavonden over de komst van opvangcentra voor asielzoekers, zijn regelmatig demonstranten van extreem-rechtse groepen, die niet in de gemeente zelf wonen. ‘Iedereen met een mening zou die moeten kunnen verkondigen.’

Constant Kusters, leider van de Nederlandse Volksunie, zegt vrijdag in De Telegraaf dat leden van de extreem-rechtse groep deze bijeenkomsten bezoeken ook al zijn ze niet in hun eigen gemeente.

Flauwekul

Kusters vindt het niet raar dat mensen van buitenaf naar inspraakavonden komen. ‘Het is een open democratie. Wij doen alles om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk asielzoekerscentra komen, op een legale en vreedzame manier.’

Het is volgens Kusters aan gemeenten zelf om te bepalen of er ook inwoners van andere gemeenten mogen komen. ‘Ik zou het persoonlijk flauwekul vinden om hen te weren. Hoeveel raadsleden en wethouders zijn er niet die beslissingen nemen over een gemeente waar ze zelf niet eens wonen.’

Onruststokers

Bij verschillende gemeenten waar het tijdens inspraakavonden uit de hand liep, bleek dat onruststokers niet altijd uit de gemeente zelf kwamen. Woensdagavond was het onrustig tijdens een bijeenkomst in de Brabantse gemeente Steenbergen.

Burgemeester Joseph Vos (CDA) liet achteraf weten dat hoogstwaarschijnlijk niet alle tegenstanders uit zijn gemeente komen. Er zouden ook Feyenoord-hooligans op de bijeenkomst zijn afgekomen. Iets wat de supportersvereniging van de Rotterdamse club ontkent.

Volgens Vos wilden de tegenstanders bewust een negatieve sfeer creëren in de gemeente, en durfden voorstanders voor hulp aan asielzoekers nauwelijks te spreken. Een vrouw die dat wel deed, werd uitgejoeld en uitgescholden.

Afspiegeling

Ook het publiek dat naar een informatieavond over een opvangcentrum in de Rotterdamse wijk Beverwaard kwam, was volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) geen goede afspiegeling van de buurt. ‘Ik ken het als een gekleurde omgeving. Gisteravond had ik alleen blanke mensen in de tent.’

Tijdens de bijeenkomst werd Aboutaleb persoonlijk beledigd over zijn afkomst. Aboutaleb heeft enkele dagen later een excuusbrief gekregen van iemand die zijn uitlatingen zou hebben gedaan in een ‘vlaag van verstandsverbijstering’.