EU-parlement doet onderzoek naar ‘stemfraude’ De Graaff (PVV)

28 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

PVV’er Marcel de Graaff heeft woensdagmiddag in het Europees Parlement gestemd uit naam van Marine le Pen van het Franse Front National. EU-parlementariërs zeggen dat te hebben waargenomen.

Een woordvoerder van het parlement zei eerder dat De Graaffs stemgedrag is vastgelegd op beeld, maar kwam daar later op terug.

Beelden

Het onderzoek naar de beelden is nog niet afgerond. Wel staat vast dat Le Pen twee keer een stem heeft uitgebracht terwijl ze niet in de zaal was. Het was de Zweedse Anna Maria Corazza Bildt (EVP ) die de zaak aanhangig maakte bij andere parlementariërs. ‘Ik wilde niet de idioot uithangen, maar ik wil dat de diensten van het parlement natrekken wat er gebeurde. Als ze (Marine Le Pen, red.) niet stemde, is dat behoorlijk slecht en ernstig.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het Europees Parlement doet onderzoek naar mogelijke frauduleuze praktijken. Het is in het Europees Parlement verboden om namens een ander lid te stemmen, zelfs als de leden deel uitmaken van dezelfde fractie.

Straf

De gevolgen kunnen vrij groot zijn. De PVV’er kan mogelijk een reprimande, schorsing of boete verwachten als blijkt dat hij inderdaad bezig was met het stemkastje van Le Pen. Parlementsvoorzitter Martin Schulz gaat bepalen wat de straf zal zijn. De EVP, de grootste fractie in het parlement in Brussel, heeft Schulz gevraagd de mogelijke fraude onder de loep te nemen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Le Pen zei in een reactie dat zij niet op de hoogte was, en niet verantwoordelijk is, als een ander gebruik maakt van haar stemkaart. ‘Als de feiten kloppen, is degene die de feiten pleegde verantwoordelijk,’ zei de Franse politicus volgens het Belgische magazine Knack.