Dit jaar 60.000 asielzoekers naar Nederland

13 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

Er komen dit jaar naar verwachting zo’n 50.000 tot 60.000 asielzoekers naar Nederland.Tot en met september bedroeg de asielinstroom 35.900.

Dat schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Naar boven

Daarmee heeft het ministerie de verwachting voor dit jaar naar boven bijgesteld. Tot nu toe staat de teller op 35.900. Het gaat dan om nieuwe asielaanvragen, nareizen van gezinsleden en tweede en volgende aanvragen voor asiel.

Er zitten momenteel bijna 2.000 asielzoekers in noodopvanglocaties en 37.070 asielzoekers en vergunninghouders in reguliere opvangcentra van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Record

De staatssecretaris gaat ervan uit dat tegen het einde van het jaar zo’n 50.000 asielzoekers in de opvang zullen zitten. De huidige aantallen komen in de buurt van de cijfers in het begin van de jaren negentig toen door de oorlog in voormalig Joegoslavië duizenden vluchtelingen naar Nederland kwamen.

In het topjaar 1994 werden toen 53.000 asielverzoeken ingediend in Nederland. In totaal zaten er toen op het maximale punt zo’n 80.000 asielzoekers in opvanglocaties.

Huisvesting

Of dergelijke aantallen in het komende jaar bereikt zullen worden, durft Dijkhoff niet te zeggen. Zeker is wel dat de oorspronkelijke prognoses voor 2016 van tafel kunnen.

De toestroom betekent dat gemeenten haast moeten maken met de huisvesting voor mensen die een vluchtelingenstatus krijgen. Het kabinet kwam maandag tot een akkoord over het bouwen van extra containerwoningen voor vluchtelingen. De woningen zullen ‘sober’ zijn, liet premier Mark Rutte (VVD) weten. Ook krijgen de vluchtelingen straks ‘leefgeld’ in plaats van een uitkering en verliezen ze hun voorrang op de sociale woningmarkt.