Dijkhoff sluit meer gedwongen asielopvang gemeenten niet uit

07 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) sluit niet uit dat er meer gemeenten worden gedwongen om asielzoekers op te vangen. Dijkhoff zegt woensdag dat hij het tot een minimum probeert te beperken.

De staatssecretaris reageert op de gebeurtenissen in het Drentse dorp Oranje, dat dinsdag werd verplicht om zevenhonderd extra migranten te huisvesten. De plaats zelf heeft niet meer dan 150 inwoners. Een deel van hen belaagde de auto van Dijkhoff uit protest.

‘Ik ben er niet blij mee dat ik dat gisteren heb moeten doen. Het alternatief was echter nog vervelender.’ Daarmee doelt de VVD’er op het feit dat de asielzoekers buiten hadden moeten slapen.

Blokkades

In de nacht van dinsdag op woensdag werden de bussen met asielzoekers tegengehouden door inwoners. De menselijke blokkades hielden enkele uren stand. In de nachtelijke uren bereikten de asielzoekers Oranje alsnog, nadat de inwoners de straat hadden verlaten.

De woede van de inwoners kwam voort uit het feit dat zij zelf niet geïnformeerd waren over de komst van de migranten. Dijkhoff schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat hij de asielzoekers snel moest onderbrengen, omdat hij bang was dat ze anders op straat terecht zouden komen.

Onbetrouwbaar

De Vereniging Nederlandse Gemeenten reageert kritisch op het handelen van de staatssecretaris. Het plaatsen van extra asielzoekers zet ‘de verhoudingen tussen overheden onder druk’ schrijft de verenging op haar website.

De burgemeester van Midden-Drenthe, Ton Baas, noemt de Nederlandse overheid een ‘onbetrouwbare partner’ na de onaangekondigde actie van Dijkhoff. De afspraken worden volgens Baas niet nagekomen.

Van der Steur

De kritiek op het Nederlandse asielbeleid zwelt steeds vaker aan; zowel vanuit burgers als gemeentelijke kringen. Mede daarom staat Dijkhoff enkele taken binnen zijn portefeuille af aan minister Ard van der Steur (VVD, Veiligheid en Justitie).

Welke taken hij precies aan zijn partijgenoot afstaat, wordt later deze week duidelijk. Van der Steur zegt in een reactie op de asielproblematiek dat hij het burgerlijk verzet in Oranje afkeurt.