COA: geweld in azc’s wordt veroorzaakt door specifieke groep

12 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

Vrijwel alle recente geweldsincidenten in asielzoekerscentra (azc) werden veroorzaakt door een specifieke groep van zogeheten alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s). Bij de overige asielzoekers komt geweld nauwelijks voor.

Dat zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) tegen elsevier.nl.

Opstootjes

‘Ik durf wel te zeggen dat 100 procent van de recente vechtpartijtjes voorkomt bij amv’s. Het gaat dan om opstootjes onderling om bijvoorbeeld een voetbalpartijtje of om confrontaties met mensen in de buurt,’ zegt de woordvoerder.

De onbegeleide jongeren brengen bepaalde risico’s met zich mee en worden daarom in speciale locaties opgevangen. Hier is extra beveiliging om confrontaties te voorkomen, maar ook om de jongeren te beschermen. ‘Het gaat hier om kwetsbare jongeren die veel hebben meegemaakt waaronder potentiële slachtoffers van mensenhandel of prostitutie’.

Massale vechtpartij

Eén van de amv-opvanglocaties ligt in Overberg, een dorp in de provincie Utrecht. Hier liep het vorige maand uit de hand toen meerdere jongeren slaags raakten met elkaar. De politie sprak van een ‘massale vechtpartij’ waarbij ‘tientallen mensen’ betrokken waren. De ruzie zou zijn ontstaan bij een partijtje tafelvoetbal.

Het COA erkent het probleem, maar stelt dat de situatie aanzienlijk is verbeterd ten opzichte van de jaren negentig toen er veel vluchtelingen uit voormalig Joegoslavië in Nederland werden ondergebracht. ‘Toen waren er veel kleine locaties door het land waar het geregeld misging. Daaruit hebben we lering getrokken. Nu hebben we grotere locaties met veel meer capaciteit en bewaking. Overigens hadden we in de jaren negentig ruim 80.000 vluchtelingen ondergebracht en moeten we nu de 40.000 nog halen.’

Zorgen

Het COA snapt dat er zorgen zijn over (religieuze) confrontaties onder asielzoekers, mede door de verhalen uit opvangcentra in Duitsland.

‘Wij gaan niet over de situatie in Duitsland, maar we kunnen wel zeggen dat dit in Nederland in ieder geval niet aan de orde is’.