CBS: Nederlander vertrouwt EU meer dan Tweede Kamer

14 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

Nederlanders blijken iets meer vertrouwen te hebben in de Europese Unie dan in de Tweede Kamer. Zo’n 36 procent van de Nederlanders heeft een goed gevoel bij ‘Brussel’.

Daar staat tegenover dat bijna tweederde van Nederlandse bevolking geen of weinig vertrouwen heeft in de Tweede Kamer, meldt althans het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Gezag

Er zijn grote regionale verschillen. Inwoners van Amsterdam vertrouwen de EU meer dan mensen in Oost-Groningen en Midden-Limburg. In 2012 was het vertrouwen in de Unie nog 39 procent. In 2013 daalde deze naar 34 procent, om het jaar daarop weer licht te stijgen naar 36 procent. Dat is nog altijd een flinke minderheid.

Uit de Eurobarometer (2014), een reeks van opiniepeilingen die sinds 1973 worden uitgevoerd namens de Europese Commissie om de publieke opinie in de EU-lidstaten in kaart te brengen, blijkt dat het vertrouwen in de EU juist toeneemt.

Meer burgers hebben een positief beeld van de EU en vertrouwen de EU. Het aantal Europeanen dat zegt vertrouwen te hebben in Brussel steeg vorig jaar met 6 procent naar 37 procent.

Rechters

Het vertrouwen in de EU is laag vergeleken met het vertrouwen in andere instituties. Zo zeggen Nederlanders een positief beeld te hebben bij gezaghebbende instituties als het leger en de politie. 62 procent heeft vertrouwen in Defensie. De politie kan rekenen op bijna 68 procent van de Nederlanders, als het gaat om vertrouwen.

Zeven op de tien burgers zegt vertrouwen te hebben in rechters. Dat is niet meer veranderd sinds 2012. In verhouding tot andere Europese landen scoort Nederland hoog als het gaat om vertrouwen in instituties. In veel Europese landen is het vertrouwen in de EU en het parlement aanmerkelijk lager, aldus het CBS.