Beveiliging asielzoekerscentra leidt tot problemen bij politie

11 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De inzet van extra agenten ter beveiliging van noodopvangplekken voor asielzoekers kan tot capaciteitsproblemen leiden bij de politie. Mogelijk komen andere politietaken dan op de plank te liggen.

‘Je kunt een politiemens maar een keer inzetten,’ zegt een woordvoerder van de landelijke politie zondag tegen De Telegraaf.

Prioriteiten

De politie moet ‘keuzes maken en prioriteiten stellen zoals dat ook in bedrijven moet,’ aldus de woordvoerder. Gemeentes krijgen het er moeilijk mee, want de politie zou er nauwelijks capaciteit voor hebben.

Ook Bernt Schneiders, burgemeester van Haarlem en voorzitter van het Nederlandse Genootschap voor Burgemeesters, sluit zich aan bij de uitspraak in een reactie op de bestorming van de asielzoekersopvang in Woerden. ‘Het hele beveiligingsniveau moet omhoog. De vluchtelingen willen bed, bad en brood, maar ook veiligheid’.

Schneiders twijfelt aan de beveiligingscapaciteit. In de regio Haarlem zou de politie al aangeven dat beveiliging zwaar drukt op de capaciteit en dat het moeilijk vol te houden is. Hij pleit ervoor dat het landelijk geregeld wordt en oppert de inzet van particuliere beveiligers als mogelijke oplossing.

Puinhoop

Voorzitter Geert Priem van de Algemene Nederlandse Politievereniging waarschuwde eerder al voor een ‘grote puinhoop’ wanneer er meer permanente tentenkampen worden gebouwd. Hij zou zich vooral zorgen maken over mogelijke inzet van wijkagenten, terwijl onlangs bekend werd dat er honderd extra agenten nodig zijn om het tekort aan ‘ogen en oren in de wijk’ weg te werken.

Deze problemen zouden zich vooral op lokaal niveau afspelen. Volgens de woordvoerder zouden bij de nationale politie in ieder geval geen grote problemen in het vooruitzicht zijn. De inzet zou voor een deel meerdere jaren vooruit gepland en bijgesteld kunnen worden en de nationale eenheid kan ‘makkelijker schakelen’ dan regionale korpsen.

Ook het ministerie van Justitie vindt dat opvangcentra van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voldoende beveiligd worden. Daar wordt binnen de landelijke politie capaciteit voor vrijgemaakt, zegt het ministerie, wat ‘uiteraard wel tot keuzes’ leidt. De suggestie van Schneiders om particuliere beveiligers in te zetten wordt volgens het ministerie ‘meegenomen’ in het volgende overleg met burgemeesters.