Asieldebat bol van verwijten en oneliners: ‘Ga lekker folderen’

14 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Woensdag wordt in de Tweede Kamer opnieuw gedebatteerd over de toestroom van asielzoekers naar Nederland. Net als tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen wordt opnieuw stevig de confrontatie gezocht en met oneliners gesmeten.

PVV-leider Geert Wilders kwam in botsing met D66-leider Alexander Pechtold. ‘Ik gruwel van de PVV,’ zei Pechtold. Even later verweet hij dat Wilders en zijn PVV helemaal niks doen om het migrantenprobleem op te lossen. ‘Ga lekker folderen,’ aldus Pechtold. Dat ga ik zeker doen, zegt Wilders daarop. En ‘u bent een regent geworden‘.

Knettergek

Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver had een stevig onderonsje met de PVV’er. Wilders: ‘Zeg eens eerlijk, wanneer is het genoeg? Hoeveel kunnen er van GroenLinks nog bij? Het antwoord van Klaver: ‘We hebben tachtigduizend mensen in de opvang gehad. Daar zitten we nog niet aan. Ik denk dat we tot daar kunnen groeien. We zitten nog niet aan die taks, meneer Wilders.’ Daarop noemt Wilders Klaver ‘knettergek‘.

‘Nou, voorzitter, liever knettergek en humaan dan asociaal,’  antwoordde de GroenLinks-leider. PvdA’er Diederik Samsom roept op tot nuance in het asieldebat. Hij wil geen ‘simpele oneliners‘.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Verwensingen

Wilders krijgt de wind van voren. Hij gebruikt zijn termijn voor verhalen van bezorgde burgers. Samsom komt naar de microfoon, en vraagt hem op te houden met mensen bang te maken. Ga voor een oplossing, zegt hij.

Wat een dédain, antwoordt Wilders: U bent er zelf verantwoordelijk voor. ‘Waarom komen er zoveel asielzoekers naar Nederland? Omdat u (en andere partijleiders als Sybrand van Haersma Buma (CDA) en VVD’er Halbe Zijlstra) tegen hen zeggen: kom maar binnen. Volgens Buma is de PVV een ‘nepfractie‘.

Alle verwensingen leidden ertoe dat Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg ingrijpt. Ze wil dat de volksvertegenwoordigers hun bijdrages netjes houden. We moeten elkaar op woorden bestrijden, maar we hoeven ons niet te beperken tot scheldwoorden, zegt zij nadat Klaver Wilders wegzet als een ‘nepdemocraat‘.

Soberheid

Uit het debat tot dusver bleek dat coalitiepartijen VVD en PvdA op een lijn liggen wat betreft de soberheid in de opvang van migranten. Maar de sociaaldemocraten beogen iets anders met deze gewenste soberheid: niet bedoeld om asielzoekers eventueel af te schrikken, maar nodig om snel praktische voorzieningen te realiseren.

SP, D66, GroenLinks en ChristenUnie wilden van de PvdA-leider horen dat wetten en vluchtelingenverdragen overeind blijven om te voorkomen dat er tweederangsburgers ontstaan. Samsom bevestigde dat.

Dit weekeinde zei VVD-leider Zijlstra in het AD dat het mes in de opvang moet. Zo voorkom je volgens hem dat meer mensen, vooral uit veilige landen als Turkije en Jordanië, doorreizen naar Nederland.