Andere gesprekstechniek moet illegaal het land uit krijgen

30 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Medewerkers van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) krijgen dit jaar een nieuwe gespreksmethode aangeleerd. Het doel van de techniek is om hen te bewegen Nederland te verlaten.

Dat schrijft de Volkskrant vrijdag. De gesprekstechnieken zijn ontwikkeld door de Hogeschool Utrecht en moeten illegalen motiveren om het land te verlaten.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) vindt dat het percentage uitgeprocedeerde asielzoekers dat Nederland verlaat omhoog moet. De nieuwe gesprekstechnieken zijn onderdeel van de strategie om dat voor elkaar te krijgen.

Controle en dwang

De gespreksmethode, ‘Werken in een gedwongen kader’, is gebaseerd op gesprekstechnieken die door de Reclassering worden gebruikt. Het doel ervan is het creëren van een balans tussen ‘het opbouwen van een relatie met de vreemdeling en het uitoefenen van controle en dwang’ om hen te motiveren het land te verlaten.

De methode leunt op technieken die zich erop richten het (afwijkende of criminele) gedrag van een individu, te veranderen. De technieken worden vaak in justitiële trajecten gebruikt.

Nu voeren medewerkers van DT&V de gesprekken met illegalen allemaal nog op hun eigen manier, wat minder goed zou werken. Volgens een onderzoek van bureau Regioplan is de onwillige houding van uitgeprocedeerden om te vertrekken bij te sturen met gedragsinterventies. Die worden bijvoorbeeld gebruikt in de jeugdzorg en de reclassering.

Migranten die Nederland op vrijwillige basis verlaten, kunnen in samenspraak met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) een vliegticket (enkele reis) en geld voor ‘herintegratieondersteuning’ krijgen. De hoogte daarvan is maximaal 1.750 euro.