Amsterdam: wet aanpassen om islamitische school te weigeren

22 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De gemeente van Amsterdam probeert hemel en aarde te bewegen om te voorkomen dat er een islamitische school in de stad komt. Wethouder Simone Kukenheim (D66) verzoekt staatssecretaris Sander Dekker (VVD) van Onderwijs om de komst te annuleren.

Volgens Kukenheim kan Dekker dat doen door de financiering van de school te dwarsbomen op basis van kwaliteitsnormen. ‘We hebben eerder aan het ministerie gevraagd wettelijk te regelen dat de onderwijsinspectie naar de kwaliteit mag kijken voordat de school opengaat,’ zegt Kukenheim donderdag tegen Het Parool.

Het gemeentelijk bestuur van Amsterdam weigert al drie jaar lang om een nieuwe school te huisvesten, tot groot ongenoegen van Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO), die al vanaf 2010 wil dat de hoofdstad een islamitische school faciliteert.

Conflict

De Raad van State besloot woensdag dat de gemeente een islamitische school moet huisvesten. De gemeente kon niet in beroep gaan tegen die uitspraak en zo leek er een einde te komen aan een langlopend conflict met de SIO, maar nu wordt het ministerie van Onderwijs ingeschakeld om de komst alsnog te dwarsbomen.

De gemeente heeft slechte ervaringen met de SIO na de sluiting van het Islamitisch College Amsterdam (ICA) in 2010. Die school voldeed niet aan de kwaliteitsnormen en het aantal leerlingen was drie jaar op rij te laag, waardoor de gemeente de subsidiekraan dichtdraaide.

PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman heeft dat nog vers in het geheugen staan. ‘We moeten koste wat het kost een herhaling van het debacle van de vorige school voorkomen.’

Bestuur

Een van de bestuurders van het ICA is overgestapt naar het bestuur van de nog te bouwen onderwijsinstelling en mede daardoor heersen er grote twijfels over de kwaliteit van het onderwijs.

Die twijfels worden versterkt doordat de SIO weigerde om afscheid te nemen van bestuurslid Abderazak Khoulani. Hij betuigde via Facebook steun aan terreurorganisatie Islamitische Staat. Khoulani zit inmiddels niet meer in het bestuur omdat hij uit eigen beweging aftrad.