‘Amsterdam is een van de beste startup-steden in Europa’

21 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
''

De Europese denktank European Digital Forum, die zich inzet voor digitaal ondernemerschap, lanceerde woensdag een nieuwe index. Daaruit blijkt dat Amsterdam de tweede beste Europese stad is op het gebied van digitaal ondernemerschap.

De European Digital City Index (EDCi) 2015 beoordeelt alle Europese hoofdsteden, plus zeven plaatsen die ook belangrijke technische waarde hebben.

Dat zijn Barcelona, Cambridge, Keulen, Milaan, München, Oxford en Stuttgart. Van de 35 beoordeelde landen staan uitsluitend Noord-Europese steden in de top tien.

Amsterdam

De denktank schrijft: ‘Amsterdam is opwindend en divers. Mede daardoor is het een van de beste plekken in Europa om een bedrijf te starten.’ De Europese steden werden beoordeeld op basis van tien thema’s en Amsterdam scoort vooral hoog op kapitaal, cultuur en niet-digitale infrastructuur.

Ook wordt Amsterdam geprezen vanwege verschillende projecten die vernieuwingen in de stad ondersteunen. Onder meer wordt Amsterdam Smart City genoemd. Via die organisatie werken bedrijven, overheden, kennisinstellingen en burgers samen om ‘versnelde duurzame economische groei’ te bereiken.

StartupDelta

Ook StartupDelta, het bedrijf van oud-eurocommissaris Neelie Kroes, krijgt veel lof. De onderneming focust op problemen die Nederlandse startups in de weg staan.

In de EDCi wordt Neelie Kroes specifiek genoemd als ‘booster’ van de Nederlandse startups. Kroes heeft eerder gezegd dat zij haar termijn als speciale vertegenwoordiger van StartupDelta wil gebruiken om van Nederland de wereldhoofdstad van startups te maken.

Scale-ups

Een andere lijst die de denktank publiceerde, focuste op scale-ups. Daar werd Amsterdam derde van Europa. Waar startups kijken naar jonge bedrijven en individuele ondernemers, hebben scale-ups betrekking op snelgroeiende firma’s met minimaal tien werknemers.

Ook in deze lijst staan uitsluitend Noord-Europese steden. Verder is het opvallend dat metropolen als Parijs en Berlijn de top vijf niet halen in beide lijsten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.