Albanese ‘moordenaar’ in asielopvang weer op vrije voeten

27 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De Albanese man die uit een asielzoekersopvang in Rotterdam werd gehaald, omdat hij een moord zou hebben gepleegd, is weer vrijgelaten. Volgens de Rotterdamse politie klopt het verhaal van de man niet.

De Albanese man werd op 12 oktober door de politie uit de crisisopvang in de Rotterdamse wijk Crooswijk gehaald. Dit gebeurde nadat hij in een interview met elsevier.nl had gezegd dat hij tien jaar geleden uit Albanië was gevlucht uit angst voor bloedwraak.

Hij zei in een opwelling een man te hebben vermoord die nog een schuld bij hem had. Sindsdien reisde de man van asielopvang naar asielopvang. Hij zou al, zonder succes, in tien landen asiel hebben aangevraagd.

Weer vrij

De Rotterdamse politie laat aan elsevier.nl weten dat er naar aanleiding van het artikel een onderzoek is ingesteld naar de man. Ook is de man verhoord en is er contact gelegd met autoriteiten en organisaties.

‘Daaruit bleek dat zijn verhaal niet klopt. Daarmee was er ook geen reden om hem in hechtenis te houden,’ laat een woordvoerder weten. De man is vrijgelaten en verblijft intussen in een andere opvanglocatie elders in Nederland.

Albanezen

In de Nederlandse asielopvanglocaties verblijven enkele honderden Albanezen en Kosovaren. Zij vluchten niet voor oorlog, maar voor matige economische omstandigheden.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff (VVD) liet eerder deze maand weten dat Albanië op een lijst van veilige landen staat en dat hun asielaanvraag in de meeste gevallen als niet-ontvankelijk wordt verklaard. Die boodschap lijkt nog niet bij de Albanezen te zijn aangekomen.