2001 – Els Borst: Brenger van de euthanasiewet

13 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'Stijn Rademaker/HH'

Minister Els Borst, 69 jaar, bracht dit jaar de euthanasiewet tot stand. Borst was in 1994 aangetreden als minister van Volksgezondheid. Na de verkiezingen in 1998 kon ze de wet door het parlement loodsen.

Nadat de Eerste Kamer op 10 april 2001 de euthanasiewet aannam, zei Els Borst- Eilers: ‘Het is volbracht.’ De minister van Volksgezondheid had in een interview de woorden gebezigd die volgens het evangelie van Johannes door Jezus aan het kruis zijn gesproken voordat hij stierf.

De christelijke partijen in de Tweede Kamer namen het de minister zeer kwalijk. Het citaat stond ook nog in een interview dat op Goede Vrijdag werd gepubliceerd. Borst erkende later dat ze, onbewust, een blunder had gemaakt. Ze had de associatie met de godsdienstige betekenis niet gehad en had er daarna alsnog de Bijbel op nageslagen.

Euthanasiewet

De in 1932 in Amsterdam geboren Borst was in 1994 aangetreden als minister van Volksgezondheid, als eerste arts op deze post. Bestrijding van wachtlijsten en de oplopende zorgkosten hielden haar bezig. Ze effende de weg voor de basisverzekering die in 2006 zou worden ingevoerd. Met minister van Buitenlandse Zaken Hans van Mierlo ging ze de toenmalige Nederlandse euthanasiepraktijk uitleggen in het Vaticaan.

Van Mierlo schoof haar in 1997 naar voren als lijsttrekker voor de verkiezingen van 1998. ‘Het is een meisje geworden en we noemen haar Els,’ zei de D66-leider. Van het recordaantal van 24 zetels dat hij zelf in 1994 had gescoord, wist Borst er 14 te behouden. Ze werd weer minister en vicepremier in het tweede paarse kabinet (1998-2002) van PvdA, VVD en D66.

Ze loodste in 2001 de nieuwe euthanasiewet door het parlement. Ook had ze gezorgd dat palliatieve terminale zorg breed beschikbaar kwam. Euthanasie behoorde volgens haar het sluitstuk te zijn van goede stervenszorg.

Borst zou in 2014 op 81-jarige leeftijd thuis in Bilthoven worden vermoord door Bart van U. Hij werd gepakt nadat hij in 2015 zijn zus Loïs had gedood.