Ook Nederland verscherpt grenscontroles migranten

14 september 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Na Duitsland en diverse andere Europese landen, kondigt ook Nederland aan extra controles te gaan uitvoeren aan de grens. Mobiele teams van de marechaussee zijn hiervoor verantwoordelijk.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) heeft dat bekendgemaakt voorafgaand aan het extra overleg in Brussel over de migratiestroom. ‘Dit is een methode om snel te zien of de stroom zich verplaatst naar Nederland.’

‘Op deze manier controleren we of mensensmokkelaars een andere route kiezen en proberen we hen de wind uit de zeilen te nemen.’ Gaan de Nederlandse grenzen dicht?

‘Nog niet,’ zegt Dijkhoff daarop. Het is volgens hem op dit moment nog niet duidelijk of de stroom zich verplaatst naar Nederland. ‘Dit is een methode om snel te kijken of dat het geval is en eventueel nadere stappen te nemen.’

Druk

Afgelopen weekend kwamen drieduizend migranten Nederland binnen. Dijkhoff noemde het een probleem dat Nederland geen aantal heeft vastgesteld waarbij de grenzen worden gesloten. ‘De druk neemt toe,’ zei hij. ‘Daarom is het zaak dat we niet alleen over de verdeling praten, maar ook over vermindering van de instroom en het aanpakken van de oorzaken.’

Voorstellen om 120.000 vluchtelingen verplicht over heel Europa te verspreiden, noemde Dijkhoff dan ook ‘geen oplossing op zichzelf’. Het kan volgens de staatssecretaris wel op korte termijn verlichting brengen.

Stroom migranten

In Brussel praten Europese bewindslieden over de aanhoudende stroom migranten naar Europa. Het belangrijkste onderwerp tijdens het overleg: worden migranten verspreid over Europese lidstaten door middel van een verdeelsleutel?

Vooral Duitsland is hier voorstander van, omdat het land het grote aantal migranten niet meer aan kan. Vooral München heeft het zwaar. De Beierse stad kritiseerde de ‘open-deur-politiek’ van bondskanselier Angela Merkel.

Shari Deira
Webredacteur Shari Deira (1986) was tot december 2015 redacteur online bij EW.
Lees meer
Shari Deira