Is Arnhemse Eusebiuskerk ooit weer in volle glorie te zien?

14 september 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Plus: een twitterfiets in Assen en een bedreiging in Breda.

Assen

In de Drentse hoofdstad Assen zag de twitterfiets het licht, meldt RTV Drenthe. Doel is om het (e-)fietsen voor woon-werkverkeer te stimuleren. De e-bikes werden in gebruik genomen door wethouder Harmke Vlieg en gedeputeerde Henk Brink. Zij zullen hun fietservaringen delen via Twitter en hun fiets daarna overdragen aan een bekende of minder bekende Drent. Wie de fiets ‘spot’ en er een foto­ van plaatst met de hashtag #assenslimbereikbaar maakt kans op een prijs.

Arnhem

De restauratie van de Grote of Eusebiuskerk in Arnhem dreigt stil te vallen, meldt de Gelderlander. Er is een tekort van 20 miljoen euro om hét symbool van Arnhem in volle glorie te kunnen herstellen. Er werd van uitgegaan dat het Rijk miljoenen bij zou leggen, maar minister Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft recent een subsidieverzoek afgewezen. Daardoor is slechts 12,5 miljoen van de ­benodigde 32 miljoen gedekt. Zonder nieuwe geldstromen moet de restauratie aan het einde van het jaar worden stopgezet.

Breda

Het kort geding dat woensdag 9 september zou dienen tegen de in Breda woonachtige Somalische journalist Dahir Alasow is uitgesteld omdat hij wordt bedreigd. De Brits/Somalische bank Dahabshiil spande het kort geding aan omdat Alasow de bank beschuldigt van het financieren van terrorisme.

BN DeStem meldt dat de journalist op YouTube met de dood is bedreigd. In de video is te zien hoe een man, zijn gezicht verstopt in een hoofddoek, Alasow maant om te stoppen met zijn kritische publicaties. ‘Anders gaan we je vermoorden.’ In 2011 werd Alasow ook al ­bedreigd. Er werd toen een bedrag van 100.000 euro op zijn hoofd gezet.

Elsevier nummer 38, 19 september 2015